GÉCZI JÓZSEF ALAJOS, DR. (MSZP)

Full text search

GÉCZI JÓZSEF ALAJOS, DR. (MSZP)
GÉCZI JÓZSEF ALAJOS, DR. (MSZP) Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Magyarországon már a 20-as években kiépült a zöldkeresztes védőnői hálózat, de korábban, már az I. világháború előtt is működtek hasonló szervezetek. Ezek a szervezetek nagy tekintélyre tettek szert a társadalom körében, ugyanakkor a legutóbbi egészségügyi reform során mintha ügyükben nem történt volna komplex szabályozás.
A szabályozás elvált a gyermekorvosok státusától, és a közel 4500 körzeti védőnő munkaviszonya, munkafeltételei, a felettes szervekhez való viszonyai máig tisztázatlanok.
Szakmai felügyeletüket a tisztiorvosi hivatal látja el, a Népjóléti Minisztériumban tudomásom szerint nincs külön védőnői fősztály – a védőnők pedig úgy tájékoztattak, hogy erről esetleg szó volt mostanában –, közvetlen felettes szerveik az önkormányzatok, besorolták őket a háziorvosi és házi-gyermekorvosi szolgálathoz, de a státusuk tisztázatlan maradt. Szakmai felügyelőjüknek nincsen hatásköre közalkalmazotti ügyeik intézésére.
Úgy gondolom, hogy a védőnői hálózat működőképessége, a védőnők közérzete nem csupán szakmai belügy, és nem is valamelyik párt egyedi problémája, és bizonyára itt a következő években előre kell lépni.
Ezért a következőket kérdezem:
1. Fontosnak tartja-e a Kormány a nagy hagyományú védőnői hálózat talpraállítását, reformját?
2. Milyen közeli intézkedéseket terveznek a hálózat finanszírozási, igazgatási és felügyeleti anomáliáinak feloldására?
3. Hogyan kívánja a kormányzat segíteni a védőnők szakmai képzettségének emelését, biztonságérzetének fokozását és a növekvő pályaelhagyási veszély elhárítását?
Végül hadd jegyezzek meg kettőt: lehet, hogy nem mondtam mindent pontosan, mert nem vagyok védőnő… (Derültség.) …de az kétségtelen, hogy rosszul érzik magukat, rossz a közérzetük… (Folyamatos zaj.) …elnézést, berekedtem! (Derültség, zaj.) Tehát a közérzetük nagyon rossz, a helyzetük tisztázatlan, és különösen az az aggasztó, hogy azokkal a gyermekorvosokkal kerülnek szembe, akikkel együtt kellene működniük, ez pedig veszélyeztetheti az adott területen a munka ellátását is. Köszönöm. Miniszter úr, várom válaszát. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me