SZENDREI LÁSZLÓ, DR. honvédelmi minisztériumi államtitkár:

Full text search

SZENDREI LÁSZLÓ, DR. honvédelmi minisztériumi államtitkár:
SZENDREI LÁSZLÓ, DR. honvédelmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! Talán most egy éve az első feladataim egyike volt Bakó Lajos képviselőtársam kérése, hogy ennek az erdőnek, a szovjetek által otthagyott erdőterületnek a sorsát rendezzük, és parkerdő céljára Győr városnak a rendelkezésére bocsáthassuk. Azóta valóban folyamatosak a vizsgálatok, azóta valóban folyamatosak a kapcsolatok a Honvédelmi Minisztérium illetékes szervei, a képviselő úr és az önkormányzatok között.
Ez a terület Győr megyei jogú város és Győrszentiván település között helyezkedik el, amely a magyar állam tulajdonában és a Honvédelmi Minisztérium kezelésében van 1950 óta. 1991-ig a magyar honvédség a szovjet csapatokkal közösen használta. A szovjet csapatok kivonulását követően ez a terület, az úgynevezett lőtéri erdő teljes egészében a honvédség használatába került. A megyei jogú város és Győrszentiván település önkormányzatai valóban 1993. február 17-én írtak először levelet a miniszter úrnak, kérve, hogy ez a terület kerüljön közjóléti erdő céljára önkormányzati tulajdonba. A kérés teljesíthetőségének vizsgálata kiterjed a területen elhelyezett, katonai alakulatok által használt gyakorlótér funkcionális igénybevételére, valamint a gyakorlótéren lévő létesítmények, illetve a használatukkal összefüggő védőterületek szükségleteire. A vizsgálatról az önkormányzatokat az elmúlt évben és az idén is folyamatosan értesítettük.
A vizsgálat ez év január 12-én lezárult. Ez alapján megállapítottuk, hogy a honvédelmi érdekek sérelme nélkül a jóléti erdő kialakítására sajnos a jelzett területen nincs lehetőség, és a terület nem adható át önkormányzati tulajdonba vagy használatba.
Tisztelt képviselő úr! A katonai jelenlétünk és a terület előírás szerinti használata valóban indokolja, hogy az erdő szakkezelését a Földművelésügyi Minisztérium erdőrendészeti szolgálatának erdészeti üzemterve alapján ez év január 1-jétől a minisztérium Budapesti Erdőgazdaság Részvénytársasága végezze, amely egyszemélyes részvénytársaság, és az elgondolásunk az, ha a költségvetésünk megengedi, a területet bekerítjük a lehető legrövidebb időn belül.
A kéréssel összefüggésben megvizsgáltuk a győri helyőrség többi gyakorló- és lőterének a sorsát és a lehetőségeit. Sajnos, sem a vízi gyakorlótér, valamint a helyőrségi lőtér sem nélkülözhetők honvédelmi szempontból, ezért ezeknek a használata sem adható át az önkormányzatnak. Azonban nem teljesen reménytelen a helyzet, mert az önkormányzatok kérésének, ha nem is teljes egészében a kérésnek megfelelően, de kismértékben eleget tudunk tenni, mert az M1-es autópálya és az M10-es főközlekedési út között van egy terület, amely ingatlanból egy 84 ha nagyságú területet parkerdő kialakítása céljából – természetszerűen a törvényi előírások betartása alapján – vagy az önkormányzatnak, vagy az állami erdőgazdaságnak át tudunk adni. A vizsgálat lezárásról és a felajánlott terület kezelői jogának átadásáról mind az önkormányzatokat, mind pedig az ügyben eddig eljárt Bakó Lajos képviselő urat, valamint Kolozsvári Ernő urat, a megyei jogú város polgármesterét az ön kérdésének a beadása előtt írásban értesítettük.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt képviselő úr! Kérem a válaszom tudomásulvételét. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me