DÉNES JÁNOS (MIÉP)

Full text search

DÉNES JÁNOS (MIÉP)
DÉNES JÁNOS (MIÉP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Duna ellen elkövetett merénylet nem napjainkban született meg, hanem mélyen beágyazódik a megalomániás gazdasági iparszervezésbe a magyarországi bolsevizmus idején, és ebből következik, hogy ama szent áhítatból, hogy legyőzzük a természetet, nemzetközi segítséggel bilincsbe akartuk fogni a Dunát. Ezt a szörnyűséget örököltük, és e szörnyűség felszámolására lehetőségünk a parlamenti ciklus elején lett volna megadatott mind erkölcsi, mind politikai, mind műszaki, mind gazdasági szempontból. Ezt az időszakot sok más egyéb közt elmulasztottuk, s azután mindenkinek kedve támadt arra, hogy még egy réteg bőrt lehúzzon rólunk, és eme réteglefejtés közepette jutottunk el odáig, hogy hazai szinten a győri vízi lobby egyik jelese azt javasolja nekünk, hogy egy vödör vízért adjuk el a következő évezredre is a Dunát. Mert erről van szó, és nem kevesebbről.
Az a határozati javaslat, amit itt kormányszándékkal a tisztelt Házzal elfogadtatni akarnak, nem egyéb, mint egy tál lencséért lemondani apai-anyai örökségünkről. Tisztában vagyok azzal a tragikus állapottal, amit előttem itt hozzáértőbbek már ecseteltek. Valamint nem is új keletű ez, hiszen az ellenzéki mozgalom is ilyen szép kék-fehér színekkel kezdődött, ami a Duna megmentésének a jegyében volt lehetséges a bolsevizmus idején, hiszen ártatlan természetvédelmi követelések közepette hangoztathattuk, amit nem mertünk kimondani, hogy: "Ruszkik, haza!" Ebből következik, hogy miután a ruszkik kitakarodtak hazánkból, ennek a szörnyűségnek a teljes kártétele ránk zúdult. A magyar Parlament ciklusa utolsó napjaiban nem vállalhatja magára azt a felelőtlenséget, hogy – mint mondottam – egy vödör vízért lemondjon a következő évezred Dunájáról, és nemcsak a közvetlenül ott lakók, hanem a Kárpát-medence egészségesivóvíz-készletéről. Erről van szó, és nem kevesebbről.
A magyar Kormány abszolút lépéshátrányban van, mert amit elmulasztott 1990. május 2-a és október 23-a között, azt most nem tudja megoldani a hátralévő bizonytalan időszakban, amely időszak tulajdonképpen egy hivatalnokkormány idejére esik. Ne terheljük meg ennek a hivatalnokkormánynak a felelősségét egy felelőtlen parlamenti döntéssel. Magunkat pedig ne tegyük átkozottá a következő évezred magyarsága előtt azzal, hogy most egyszer s mindenkorra lemondunk a Dunáról. A mai hétköznapok környezetvédelmi és bizonyos szempontból környezeti katasztrófává váló következményeit is vállalnunk kell azért, hogy elhárítsunk egy nagyobb katasztrófát.
Igaz, hogy szörnyű az, ami a holnap-holnaputánt illeti. De ezzel a kiszolgáltatott helyzetbe hozott és kifejezetten alárendelten a másik fél érdekeit szolgáló döntéshozatallal nem tehetjük magunkat bűnössé unokáink és a következő évszázad-évezred magyarsága előtt. Én a tisztelt Parlament minden egyes tagjának, frakciójának és részlegének a felelősségére hívom fel a figyelmet, és a magam részéről ebben a rövidlátó és szinte a semmiért a Dunát és hazánk érdekeit kiszolgáltató országgyűlési határozatnak a létrehozásában nem kívánok részt venni. Nem kívánhatok részt venni azért sem, mert a rövid távú megoldás nem megoldás. Igenis vállalni kell a szembenézést a szigorú tényekkel. Nemcsak a térségnek, nemcsak Magyarországnak. A Duna tulajdonképpen egy nemzetközi folyó. Azáltal, hogy a Duna folyásában számos ország és számos nép érdekelt, előbb-utóbb ki kell alakuljon a dunai népek szövetsége az ellen a szűk látókörű és kifejezetten egyetlenegy félnek az érdekeit szolgáló koncepció ellen.
Elhiszem, hogy elhibázott három és fél évünk után siralmas állapotban vagyunk. De a tények rendkívül kemény dolgok, és a történelem léptei nagyobb léptek, mint a mi kis rövid emberöltőnyi, arasznyi kis létünk, de ebben a kérdésben igenis a következő évezred szempontjából kell döntenünk. Egy tál lencséért ne adjuk el apai örökségünket, ne mondjunk le a Dunáról, teremtsük meg annak a lehetőségét, hogy a Duna ügyében nemzetközi fórum döntsön, felelősséggel. Olyan felelősséggel, amely nemcsak egy vagy két állam felelősségét jelenti, hanem a Duna mindkét partján élő népek döntését, az eredettől a tengeri torkolatig.
Kérem, hogy ilyen irányban gondolkozzanak képviselőtársaim, és becsüljék önmagukat annyira, hogy a történelmi utókornak és a természetnek és a Duna folyásának, isteni eleve elrendelésének megfelelő döntést hozzanak. Elnök úr, köszönöm a szót, köszönöm, hogy meghallgattak. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me