KERTÉSZ ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

KERTÉSZ ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
KERTÉSZ ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Köszönöm a szót! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon hosszú vitát hallgattunk itt már az elmúlt hétfőn este és szerda délelőtt is. A probléma csak az, hogy régóta vitázgatunk. Véleményem szerint nem itt a Parlamentben kellene dönteni fontos szakmai kérdésekről, hanem az illetékes szakembereknek – ide értendőek az Akadémia illetékes szakemberei, akik közül természetesen nemcsak vízügyi szakemberekre gondolok, hanem biológusokra, erdészekre és egyéb területen működő szakemberekre is –, a vízügyi szakembereknek, a Duna-védőknek és természetesen az illető térség képviseletében néhány polgármesternek is. Korábban is voltak külföldi szakértők, akik részt vettek a tárgyaláson, őket szintén szerencsés lenne erre újra felkérni.
Én nem vitatom azt, hogy kiváló szakemberek vannak mindkét bizottságban, akik ezzel foglalkoztak, úgy a környezetvédelmi bizottságban, mint a Duna elterelésével foglalkozó különbizottságban, de mégis az a véleményem, hogy erre igenis a szakemberek lennének illetékesek. Ha alternatívák lennének előttünk, hogy melyek közül választhatna a Parlament, akkor sokkal egyszerűbb lenne a döntésünk, nem nekünk kellene szakmai döntést hozni, sőt azon vitázni, hogy melyik az alkalmasabb.
A fő probléma az, hogy a keresztgát – amelyet többféleképpen neveztek már képviselőtársaim, leginkább fenékküszöbnek – megépítése, de leginkább elbontása a szlovák fél hozzájárulását is megköveteli, és ezáltal nehezebb helyzetbe kerülhetünk a hágai bíróságon. A fő kérdés az, bármelyik megoldást alkalmazzuk is, hogy elegendő víz legyen, és a Szigetközbe minél hamarabb megfelelő mennyiségű víz kerüljön.
Úgy gondolom, hogy a kormány már egy éve megtehette volna a szükséges intézkedéseket, természetesen a keresztgát építésén kívül az egyéb lehetőségeket már alkalmazhatta volna, és éppen ez az a kérdés, amivel továbbra is elodázható a válasz. Még szerencse, hogy nem merült fel esetlegesen a népszavazás kérdése, mint ahogy az 1987–88-as években már az is felmerült.
Úgy gondolom, nem szabad a felelősséget elhárítani, a kormánynak a cselekvési lehetőségén belül már rég meg kellett volna hoznia a döntését. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me