PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)

Full text search

PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)
PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ) Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy dologra szeretném felhívni a figyelmet. Keresztes képviselő úr azt mondta, hogy politikai döntés van a Ház előtt. Szerencsés lenne, ha így lenne. Az előttünk fekvő határozati javaslat nem politikai döntésről szól, hanem konkrét, kimondott szakmai kérdésről. Ezt egyébként Rajkai államtitkár úr is alátámasztotta – én már a múltkor jelentkeztem kétpercesre –, tudniillik azt mondta, hogy beszéljünk a szakmáról, és az aktuálpolitikát tegyük félre; itt van előttem a jegyzőkönyv. Ezzel szemben nagyon érdekes, hogy Rajkai államtitkár úr azt mondta, hogy elharapódzott a demagógia a Parlamentben ez ügyben, és nagyon sok képviselőtársa információhiányban szenved.
Tisztelt képviselőtársaim, pontosan ezt szeretném kérni. Erről az ügyről vegyünk le mindent, mert ez a határozati javaslat nem engedi meg, hogy túl sokat tekintsünk visszafelé, és elemezzük, hogy ki mennyit hibázott. Egyébként a jegyzőkönyvek tudják tanúsítani, hogy ki mennyit hibázott ez ügyben. Beszéljünk arról, amiről a határozati javaslat szól. Az pedig arról szól, hogy e beavatkozással kívánja a Kormány a Parlamenten keresztül megmenteni a Szigetközt.
Tisztelettel kérem Rajkai államtitkár urat, aki ennek a felelőse, magyarázza el a Parlamentben e szakmához nem értő képviselőknek, akiktől döntést vár, hogy ez a megoldás mennyiben, hogyan, mennyi időre és milyen megoldást biztosít, mit várhat a szigetközi ember. Ellenkező esetben, képviselőtársaim, beszéhetünk bármiről, az szép mese lesz, jegyzőkönyvbe kerül, csak a Szigetközben nem old meg semmit.
Egyébként azt maga a Kormány is elismeri, hogy ez az előterjesztés valaminek egy nagyon fontos eleme. Azt a valamit, amit úgy hívnak, hogy cselekvési program, nem ismerhetjük, de lehet tudni, hogy ez a legfontosabb elem. Nos, ha ez a legfontosabb eleme – most nem kívánom megismételni azt, amit a múltkor elmondtam: hét vagy nyolc pontban kértem azt a garanciát, amit ha a Kormány szakemberein keresztül biztosít –, akkor engem csak másodrendűen érint az, hogy Hágát és egyéb politikai lépésünket ez a konkrét megoldás mennyiben befolyásolja. De addig, amíg a szakemberek, a Kormány hallgat arról, hogy konkrétan mit várhatunk ettől a megoldástól, addig nagyon szépen kérem a képviselőtársaimat, hogy ilyen döntésben ne vállaljanak felelősséget. Abban a pillanatban, amikor a Kormány elmondta – nyilván van a Rajkai úrnak erre konkrét szakmai tárháza, és ezt elénk tárja –, akkor azt gondolom, nyugodtan meg lehet támogatni ezt a határozati javaslatot. Abban az esetben, ha ez csak "emelheti a talajvízszintet", "megoldhat problémát", "nem teljes körű a megoldás", ilyen kifejezéseknél én azt gondolom, képviselőtársaim, hogy felelősségteljes döntést nem lehet hozni. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)
(16.40)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me