WEKLER FERENC, DR. a Szabad Demokraták Szövetsége képviselőcsoportjának vezérszónoka:

Full text search

WEKLER FERENC, DR. a Szabad Demokraták Szövetsége képviselőcsoportjának vezérszónoka:
WEKLER FERENC, DR. a Szabad Demokraták Szövetsége képviselőcsoportjának vezérszónoka: Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Egy olyan javaslatot tárgyalt az önkormányzati bizottság, amely szakértők véleménye szerint egyetlen szóval minősíthető: csapnivaló javaslat. Ezért jeleztem már a vita során, hogy változtatni kéne ezen a javaslaton. Nem megkérdőjelezve a mezőgazdasági bizottság jó szándékát, mármint azt a szándékát, hogy a földkiadó és földrendező bizottságok működését előmozdítsa, azt gondoljuk – azt gondolom a magam részéről is –, hogy ez a javaslat, amit a bizottságban kidolgoztak, alkalmatlan arra, hogy a Parlament elfogadja.
Alkalmatlan azután is, hogy az önkormányzati bizottság bizottsági módosító javaslat formájában megpróbált javítani az eredeti elképzelésen, de ebben is olyan pongyola és megfoghatatlan megfogalmazások vannak, hogy a magam részéről nem javaslom a tisztelt Háznak, hogy ezt elfogadja.
Miről is van szó? A földkiadó bizottságok zaklatottan működnek, erről már több mint egy fél évvel ezelőtt napirend előtt is felszólaltam, azután a költségvetés vitája kapcsán részletesen beszéltem róla, és egy módosító javaslatom kapcsán a Ház 250 millió Ft-tal többet szavazott meg a működési költségekre, mint amit a Kormány előterjesztett. Így az ez évi költségvetésben 400 millió Ft áll rendelkezésre annak érdekében, hogy az önkormányzatok által finanszírozott költségeket a költségvetés átvállalja, mint ahogy azt a korábbi törvény kötelezővé teszi.
Ezzel szemben mi a helyzet? Az a helyzet, hogy a mai napig ezek az önkormányzatok, amelyek a földkiadó bizottság működését finanszírozzák, a töredékét kapták meg annak az összegnek, ami járna nekik.
Egy példát hadd mondjak. Például Pécsvárad város önkormányzata 300000 Ft-ot fordított eddig a földkiadó bizottságok működésére. Ezzel szemben 16800 Ft kompenzációt kapott az állami költségvetésből. Én azt gondolom, nem elsősorban azt kéne vizsgálni, hogy a földkiadó bizottságok miért akadoznak, hanem a kötelezettségeknek kellene eleget tenni. Tudomásom van arról is, hogy nagyon sok önkormányzat azért nem működteti, mert egyszerűen nincsen pénze a földkiadó bizottság működtetésére.
Én azt javaslom, hogy nézzünk körül először a saját házunk táján, és azokat a kormányszerveket, amelyek felelősek azért, hogy az önkormányzatok nem kapták meg a költségvetési törvényben biztosított pénzt a bizottságok működésére, utasítsuk arra, hogy utalják ezeket az összegeket, és meglátjuk, hogy a földkiadó bizottságok működése sokkal gyorsabbá fog válni akkor, ha megvan a működésre az anyagi fedezet.
Nagyon érdekesnek tartom azt, amit az MDF-es képviselőtársam az előbb elmondott, hogy az önkormányzatok nem kapják meg a működési költségeket, viszont arra, hogy az FM-hivatalok átvállalják a költségek egy részét, azonnal van pénz és fedezet a központi tartalék terhére. Azt gondolom, ez egy nagyon rossz hozzáállás. Előbb azt kellene megnézni, hogy az önkormányzatok számára beígért pénzeket hogyan lehet odajuttatni, és akkor egy működési akadály mindjárt elhárulna.
A másik: mitől is válhatnak még az anyagiakon kívül működésképtelenné ezek a földkiadó bizottságok? Például attól, hogy a földhivatalok nem hajlandók a mezei utakat kimérni, amelyekkel biztosítani lehetne a föld szétosztását. Miért nem hajlandók? Vagy azért nem hajlandók, mert nincs kapacitásuk, vagy azért nem hajlandók – és ez a valószínűbb –, mert nem tisztázott, hogy ki fogja ennek a költségeit fedezni. Ugyanis az erről rendelkező törvény nem ad választ arra, hogy az új birtokrendezés után az utak kimérése kit terhel. Kinek a költsége? Az önkormányzatnak kell-e, a tulajdonosnak kell-e, esetleg az állam vállalja-e magára? Azt gondolom, ezt is tisztáznunk kellene, mielőtt egy törvénymódosító javaslatot terjesztünk be, amely további zavarokat fog okozni a földkiadó bizottságok működésében.
A harmadik szempont: azt is meg kéne nézni, hány helyen kérték a földhivatalok azt, hogy a földátadó bizottságok, földkiadó bizottságok ne működjenek és ne adjanak ki további földeket, mert nem győzik a határozatok meghozatalát. Nem azért áll sok helyen, mert a földkiadó bizottságok nem működnek, hanem azért, mert a földhivatalok határozottan kérték azt, hogy egy ideig szüneteltessék a határozatokat, illetve az előterjesztéseket, mert a földhivatalok kapacitás hiányában nem tudják meghozni a megfelelő határozatokat.
Azt gondolom, a szándék nemes, csak más módon kellene a kérdéshez közeledni. De ha konkrétan megnézzük a törvényjavaslat szövegét, illetve annak a bizottsági javaslatnak a szövegét, amelyről Horváth Tivadar képviselőtársam is beszélt, akkor ilyen megfogalmazásokat találunk benne, hogy például az illetékes megyei földművelésügyi hivatal tudomására jut, hogy a földkiadó bizottság a feladatai ellátását törvényben meghatározott időben nem kezdi meg.
(18.00)
Hogy jut a tudomására? Mi az, hogy a tudomására jut? Ki hozhatja a tudomására? Ki jelezheti neki? Kinek a feladata, hogy jelezze? Mi az, hogy tudomására jut? Azt gondolom, hogy egy magyar törvényben ilyen megfogalmazások nem szerepelhetnek.
Ugyanennek a mondatnak a második felében az található, hogy ugyanez a földművelésügyi hivatal haladéktalanul a részarány-földtulajdonosok közgyűlésének az összehívását kezdeményezi. Mit jelent az, hogy haladéktalanul? Éjfélkor? Abban a pillanatban, amikor a Jóska bácsi nem tudom én, honnan jelzi haladéktalanul, hogy a földkiadó bizottság nem működik? Akkor haladéktalanul összeül és összehívja. Azt gondolom, határidőket lehet megszabni egy ilyen törvénymódosító javaslatban, amiből világosan kiderül, hogy kinek kell jelezni, kinek a feladata, hogy megállapítsa a működésképtelenséget. A működésképtelenség okait is meg kell vizsgálni, és utána lehet dönteni arról, hogy ki és hogyan hívja össze ezeket a bizottságokat.
Összefoglalásul azt javaslom a tisztelt Háznak, hogy ezt a törvénymódosító javaslatot ne fogadjuk el, ne szavazzuk meg, hanem kérjük fel a szaktárcát, hogy szakemberek segítségével dolgozzon ki egy olyan javaslatot, amely az általam felvázolt összes kérdést kezeli, és ha ezeket a kérdéseket mind kezeltük, akkor dönthetünk arról, hogy ki működtesse és ki oszlassa fel a földkiadó bizottságokat, és milyen hivatal működjön a helyükben. Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me