RAJKAI ZSOLT közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

RAJKAI ZSOLT közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár:
RAJKAI ZSOLT közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, Elnök Úr! Valóban igyekszem röviden összefoglalni az útalap módosításával kapcsolatos törvényjavaslatra és módosító indítványokra adott válaszomat.
Először is szeretném megköszönni a tisztelt Háznak, hogy az útalap módosításához szükséges, illetve felhasználható indítványokkal támogatták és segítették az útalap módosításáról szóló törvényjavaslat minőségének javítását. És szeretném megköszönni a bizottságban folytatott munkát is.
Az útalaphoz 11 módosító indítvány érkezett, amelyek jelentős részét támogatni tudjuk. Ezek közül is ki kell emelni azt a módosító indítványt – és indítványokat –, amely az útalap beszedését, befizetését és befizetőinek körét módosítja. A jelenlegi formában az a forgalomba hozó, forgalmazó fizeti be az útalapot, aki a végső felhasználó részére azt átadja. Tekintettel arra, hogy az elmúlt időszakban nagymértékben növekedett a forgalomba hozók köre és láncolata is, így ellenőrizhetetlenné, illetve nehezen nyomon követhetővé vált az üzemanyag forgalmazása. A módosító indítvány éppen ezt a nehézséget oldja meg azzal, hogy a forgalomba hozók közül az importőrt, illetve a termelőt teszi kötelezetté az útalap befizetésére.
Ugyancsak elfogadtuk azt a módosító indítványt, amely a mezőgazdasági termelői felhasználásra vonatkozó útalap-visszatérítést illeti, miszerint nemcsak a vállalkozásban, hanem a kistermelői szférában dolgozók is visszaigényelhetik ezután az útalap befizetését, illetve azokat a költségeket, amelyeket az üzemanyag vásárlásakor az útalap finanszírozására fizettek be.
Nem tudjuk viszont támogatni azokat az indítványokat, amelyek az útalap és a felhasználás jellegét kívánták megváltoztatni, a felhasználók körét kívánták bővíteni. Ezek közül kettőt szeretnék kiemelni, melyek olyan vonzatot teremtettek volna, hogy ehhez képest négy-öt törvényt kellene módosítani. Itt elsősorban a kompok finanszírozására, felújítására, kezelésére vonatkozó költséget kívánták megoldani az útalap befizetéséből, ami azt jelentette volna, hogy a közútról szóló törvényt, a közlekedési törvényt és sok minden más törvényt ezzel együtt módosítani kellett volna.
Ugyanakkor felmérve azt a problémát, amely a közúti kompok kezelését, illetve fenntartását illeti, az 1994. évi költségvetés úgy rendelkezett, hogy 60 millió forintot biztosít a közúti kompok fenntartására, karbantartására. Ez a kérdés így megoldottnak tekinthető.
A közlekedési kormányzat viszont továbbra is foglalkozik annak a kérdésnek a kezelésével – és itt a kárpótlásban visszakapott földterületek kezelőiről, illetve használóiról van szó elsősorban –, hogy vannak, akik egy folyó, legtöbb esetben a Tisza vagy a Duna másik oldalán elhelyezkedő területen kapták vissza a földjüket. Itt igen nagy költségtöbbletet jelentene a közlekedés, de ennek a megoldását útalapból nem lehet végrehajtani, más megoldást fog a minisztérium kidolgozni.
Nem támogatható többek között az az indítvány sem például, amely az útalap forrásainak a felhasználását olyan eszközökre kívánja fordítani, mint a vasúti vagy a vízi fuvarozás. Nem logikus és nem lenne igazságos a közút használóival szemben, ha nem a közutak fejlesztésére, fenntartására fordítanánk az útalapot, hanem más területen használnánk fel, például a kombinált fuvarozás fejlesztésére. Bár azt is el kell mondanom, hogy e tekintetben is kedvezőbb a helyzet, mert 300 millió forintot irányoz elő az 1994. évi költségvetés a kombinált fuvarozás fejlesztésére.
Még egy probléma volt, amelyet szívünk szerint lehetett volna támogatni, ez pedig a kerékpárutak fejlesztésére vonatkozó indítvány volt, hogy 5%-ról 8%-ra emeljük fel a kerékpárutak finanszírozására fordítható összeget. Nos, az elmúlt évben bizonyítást nyert, hogy a kerékpárutak reális fejlesztési szándékait az 5%-os forrás mindenféleképpen fedezi. Sőt nem minden esetben tudta az önkormányzat ezt a lehetőséget kihasználni. A 8%-ra történő megemelés pedig olyan tartalékolást és olyan elzárását jelentené az útalapnak, amely 3%-kal csökkentené a forrásokat, így ezt semiképpen sem tudtuk támogatni.
Meggyőződésem, hogy a módosító indítványok – már amelyeket elfogadtunk – jelentős mértékben javították a törvény kezelhetőségét, illetve ellenőrizhetőbbé tették és egyszerűsítették a befizetési lehetőségeket.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a benyújtott és az elfogadott módosító indítványokkal együtt fogadják el az útalapról szóló törvényjavaslatot. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)
(16.10)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me