BECKER PÁL, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

BECKER PÁL, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:
BECKER PÁL, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár: Természetesen, elnök úr. Köszönöm szépen. Bár ez egy kicsit a süketek párbeszéde lesz, de készséggel teljesítem elnök úr kérdését… (Közbeszólások: Kérését) …illetve kérését. Köszönöm szépen a segítséget.
Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által írásban benyújtott kérdésére a válasz tehát a következő:
Ahogy ön itt az utolsó sorban említi, hogy vicces lenne ez a téma, valóban egyetértek azzal, hogy ez nem vicces, amikor különböző számításokat kell végeznünk, hogy "mennyi az annyi?" – amire itt utalt a kérdésében.
Itt két oldalról kell megközelítenünk a kérdést. Egyrészt, hogy mennyi az a minimális pénz, amit képes elviselni a lakást építtető vagy a lakást vásárló, mint tehert; illetve mennyi az a maximális pénz, amit a költségvetés erre a célra fordítani tud, s ezeket a számokat kell ütköztetnünk azzal az összeggel, amiből felépülhet egy szerény mértékű lakás.
A kormányrendelet elkészítésekor azt reméltük, hogy némileg csökkennek a kamatok, és ezért azt feltételeztük, hogy a lakásépítők és -vásárlók 26%-os kamaton jutnak kölcsönhöz. Valóban ez nem következett be, jelenleg 28% a kamat. Ennek következményeként kisebb az az összeg, amit fel tudnak venni hitelként, de ez a különbség a mi számításaink szerint 200000 Ft és nem 800-900000, mint amit a képviselő úr az írásban beadott kérdésében említett. Mindenesetre ez a 200000 Ft is rendkívül jelentős összeg egy lakásépítés keretén belül.
Már az új rendszer kialakításakor is tudatában voltunk annak, hogy a hagyományos módszerekkel az a feladvány, amit ön a kérdésében emlegetett, és amit, sajnos, itt most a többi képviselő hölgy és úr nem ismer, megoldhatatlan. Egy átlagos jövedelmű házaspár egyenletes törlesztés esetén valóban csak 600000 Ft kölcsön felvételére lett volna fizetőképes.
A megoldást ezért kerestük egy új módszerben: a halasztott kamatfizetésű kölcsön bevezetésével. Egy ilyen új típusú kölcsön felvétele esetén a jelenlegi kamatszinten és 25 évi törlesztési idővel az átlagos jövedelmű házaspár 1 millió 105000 Ft összegű kölcsönt vehet fel az OTP-nek a kölcsönt igénylők tájékoztatását szolgáló programja szerint. Ez az ügyfél-tájékoztató program minden lakáshitelezéssel foglalkozó OTP-fiókban megtekinthető. Ebből a kölcsönből pedig telik a szociálpolitikai kedvezmény igénybevételére a három gyerek után is, amire az írásban feltett kérdésében célzott.
Tudjuk azonban, hogy ennek, sajnos, ára van. Ha a házaspár reálkeresete nem növekszik, úgy még 15-20 év múlva is a keresetük közel 20%-át teszi ki a kölcsön törlesztése, ha nem születnek meg a gyermekek. De ha három gyermekük születik tíz éven belül, úgy tartozásuk éppen megszűnik, és a harmadik gyermek megszületését követően már nem terheli őket a kölcsön törlesztése. Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me