POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár:

Full text search

POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár:
POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! Tisztelt Tompa Képviselő Úr! Első kérdése – illetve végül is mind a három – arra az ed- digi kormányhatározatra vonatkozik, amely Észak-Magyarország, Ózd, illetve Diósgyőr vas- és acélkohászatának jövőbeli fejlesztését, szerkezetátalakítását határozta el.
Az acélgyártási vertikumon megjelenő energiafelhasználásról úgy érdemes beszélni, hogy abban a térségben – reálisan számolva –, konkrétan Diósgyőrben 5-600000 t éves termelésnél milyen változatok vannak a konvertergyártás esetében, illetve az elektrokemence esetében mint kőolaj-felhasználás, illetve villamosenergia-igény.
Azt állítja, hogy a konverter és nagykohó leállítása nem derül ki a kormányhatározatból. Az több ponton érintésre kerül, úgy a nagykohó fenntartására vonatkozóan, mint ahogy az elektrokemence által gyártott acélterméknél arra vonatkozóan, hogy megteremtve a hulladékvas-bázist, nyilvánvalóan a szükséges beruházás átfutási idejének végén – két, két és fél év után – várhatóan a mai technológiai elem helyett új módon kerül letermelésre az előbb említett 5-600000 t.
A konverteres acélgyártásnál 320000 t körüli kőolajmennyiség szükséges 500000t acélhoz, az energiaigény 80 GWh. Az elektroacélgyártásnál 120000 t kőolaj kell, és körülbelül 325 GWh. Tehát a csökkenés 200000 t kőolaj-egyenérték, GWh-ban a villamosenergia-igény pedig 250 GWh növekmény. Ez a 250 GWh megfelel 0,25 TWh-nak, amely az ország 35 TWh igényénél kevesebb mint 1%. Tehát a jelenlegi rendszer bőségesen fedezi ezt a növekményt az általános rendszerben, nem az 1%-nál kisebb változások jelentenek szűk keresztmetszetet.
A 200000 t kőolajnak megfelelő villamosenergia-mennyiség, ha egy átlagos kondenzációs erőműben történik a termelés, megközelítően egy TWh energiát jelent, szemben az előbb említett 0,25-tel. Tehát 3, közel 4-szeres növekményt lehet úgy elérni az átállással, hogy az országos energiatermelésben többet lehet előállítani a megspórolt kőolajból, mint amennyivel több az elektrokemence villamosenergia-igénye, tehát az átállás energetikailag pozitívra értékelhető.
Nyilvánvaló, hogy ez a rendszer föltételezi több 100000 t, közel 1 millió t hulladék-vas meglétét. Csak megemlítem, hogy olyan kicsi ország is, mint Szlovénia, 120000 t-t importált Magyarországról 1993-ban, 10 Ft/kg átlagáron.
A következő kérdése arra vonatkozott, hogy a nagy nyugati országokban olcsóbban kapja a villamos energiát a folyamatos nagyfogyasztó, mint az átlagos. Magyarországon aki alaphálózaton vételez – és ilyen a vas-, acélkohászat –, körülbelül 15%-kal kapja olcsóbban, mint az, aki középfeszültségen vételez. Ennél nagyobb díjkülönbözet megállapítása nem indokolt. Az általános transzformálási, szállítási költségek az alaphálózatra kerülő villamos energia értékének körülbelül 15%-át teszik ki.
Ez a villamosenergia-ár ma a maximált árformába tartozik. Ez azt jelenti, hogy ettől megfelelő alkupozícióban a szolgáltató eltérhet, adhat áramot olcsóbban is. Igaz, hogy monopolhelyzetéből adódóan tömegesen nem jellemző, hogy a maximált árformánál olcsóbban adnak, de pozitív példát is tudunk erre.
Az országos villamosenergia-fogyasztásra vonatkozó kérdését az elmúlt 2-3 évből nehéz megfogalmazni. Az mindenképpen tendencia, és mindenki által ismert, hogy a kisfogyasztók, az úgynevezett háztartások fogyasztása elindult egy emelkedő irányba. Nyilvánvaló, hogy a termelés áttevődése kisüzemekbe lehet az első motívum, hisz a lakosság ilyen árak mellett egyértelműen takarékos. A nagyipar esetében pedig egyértelműen két nagy tényezőt kell elemezni: az ipari termelés egészének alakulását, valamint az energiaigényes ágazatok súlyát az ipar termelésén belül. Ez utóbbi téren számottevő javulások történtek.
Tehát összességében: a nagyipar fogyasztása kielégíthető lesz egy dinamikus ipari fejlődés esetén is. Köszönöm szépen. (Taps.)
(14.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me