WESZELOVSZKY ZOLTÁN, DR. (FIDESZ)

Full text search

WESZELOVSZKY ZOLTÁN, DR. (FIDESZ)
WESZELOVSZKY ZOLTÁN, DR. (FIDESZ) Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Közismert, hogy napjainkban – elsősorban az önkormányzati tulajdonú lakások privatizációja nyomán – gomba módon szaporodnak a társasházi közösségek.
A jelenlegi átmeneti helyzetben sok, tulajdonossá váló lakó nincs tudatában annak, hogy lakásmegvásárlásával nemcsak saját lakásának gondjait kell viselnie, hanem a közös tulajdonban álló épület vagy épületrészek esetében is tulajdonosi felelősség terheli. Ezért e fontos körülménnyel összefüggésben nincsenek könynyű helyzetben a társasházak közös képviselői sem, mivel a problémák zöme náluk csapódik le. Nem véletlen, hogy ezek a kérdések a sajtóban is folyamatosan szerepelnek.
A kérdéskörrel összefüggésben fontos fejlemény, hogy szaporodnak azok az állampolgári önszerveződések, amelyek a felmerülő nehézségek megoldására tesznek javaslatokat. Ebből a célból tartottak ez év februárjában közös tanácskozást a Társasházi Közös Képviselők Egyesülete, Lakásszövetkezetek Országos Szövetsége, a Bérlakásaikat Megvásárlók Országos Szövetsége és a Lakásbérlők Egyesülete, ahol közös állásfoglalásban öszszegezték azokat a társasházi közösségeket érintő problémákat, melyeknél saját erejükön felül az állami szervek – elsősorban a jogalkotók – támogatására számítanak. Az állásfoglalás különösen három fontos kérdésben vár segítséget:
1. A társasházközösségek jogi személyiségként történő elismerése.
2. A társasházi tulajdon kötelező biztosítása.
3. A társasházak felújítására fordított költségek tárgyi adómentessége.
Kérdezem ezért a miniszter urat, hogy:
1. Találkozott-e a Kormány a felvetett problémákkal, és történt-e valamilyen lépés ezek megoldására?
2. Tervezi-e a Kormány a társasházról szóló 1977. évi XI. törvényerejű rendelet módosítását? Folynak-e ilyen irányú munkák valamelyik minisztériumban?
3. Ha igen, a jogszabály-módosítás során mely civil szervezetekkel vették vagy veszik fel a kapcsolatot a jogszabály előkészítői. S végezetül:
4. Számítanak-e ezeknek a szervezeteknek a jövőbeni közreműködésére, illetve milyen módon kívánja a kormányzat az átmeneti időszakban segíteni a tárasasház-közösségeket vagy azok érdek-képviseleti szerveit? Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me