KISS PÉTER (MSZP)

Full text search

KISS PÉTER (MSZP)
KISS PÉTER (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Az 1961. évi LXIV. törvénnyel kihirdetett, a gyermek jogairól szóló, New Yorkban 1989. november 20-án kelt egyezmény előírása szerint az elmúlt év november 6-ig a Magyar Köztársaságot jelentési kötelezettség terhelte az egyezményben elismert jogok érvényesítése érdekében elfogadott intézkedésekről, és az e jogok gyakorlásában elért előrehaladásról.
(15.00)
Az egyezmény szerint az egyezményben részes államok jelentéseiket széles körben terjesztik saját országukban.
A Gyermek Jogai Bizottság által 1991. október 15-én elfogadott irányelvek azt is meghatározzák, hogy az első, illetve a további jelentéseket milyen tartalommal kell elkészíteni, illetve ahhoz milyen mellékleteket kell csatolni. A részes államok arra is kötelezettséget vállaltak, hogy az egyezmény rendelkezéseit hatékony és arra alkalmas eszközökkel és a gyermekek széles körében ismertetik. Magyarországon egyedül az Emberi Jogok Magyar Központja által kiadott Acta Humana foglalkozott részletesen és magyar nyelven hozzáférhető módon e kérdéskörrel.
Az elmúlt négy hónapban több gyermek- és ifjúsági szervezet tett sikertelen kísérletet arra, hogy megismerje a nemzeti jelentést. A fentiekre tekintettel kérdezem miniszter urat:
1. A Magyar Köztársaság jelentését milyen forrásokra épülve, milyen módszerekkel, kik készítették?
2. Mi az oka annak, hogy a nemzeti jelentés készítésébe, kiküldés előtti véleményezésébe nem vonták be a gyermek-, illetve a gyermekérdekeket képviselő szervezeteket?
3. A Kormány munkatervében melyik tárca és milyen határidővel kapta feladatul a jelentés előkészítését? Ha mulasztás történt, annak mi az oka és ki a felelőse?
4. Hogyan ítéli meg azt a tényt, hogy a Magyar Köztársaság Kormánya megsértette az egyezményben vállalt nemzetközi jogi kötelezettségét, mivel nem teljesítette az 1991. évi LXIV. törvénnyel kihirdetett, a gyermek jogairól szóló, New Yorkban, 1989. november 20-án kelt egyezmény 44. cikke 1/a pontjának előírásait?
5. Hogyan minősítené a Kormánynak az egyezmény rendelkezéseinek hatékony és arra alkalmas eszközökkel, a gyermekek széles körében történő ismertetése érdekében végzett munkáját? Várom válaszát. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me