PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ)

Full text search

PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ)
PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ) Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! A Gyulai Húskombinátot a sertéspestis következtében elrendelt állat-egészségügyi korlátozások miatt tetemes veszteségek érték, amit az eddigi támogatások csak részben fedeztek.
A vállalat működőképességének fenntartása csak többletráfordítással volt biztosítható ezen időszakban, és az export kiesése miatti szubvencióelmaradás is kedvezőtlenül hatott a cég gazdálkodására.
A Gyulai Húskombinát többször fordult kérelemmel az agrárrendtartási tárcaközi bizottsághoz veszteségei ellentételezését kérve. A döntés azonban eddig nem született meg, és ez egyre erősödő likviditási zavarokat okoz a vállalat életében. Az állattartók csak több hónapos késedelem után kapják meg a pénzüket, ami a cég iránti bizalom és a tenyésztési kedv újabb zuhanásához vezetett.
A termelők aggodalma jogos. Ha nincs pénz, miből fedezzék az új állomány beállításának költségeit? Miből vásároljanak takarmányt? Félelmet gerjeszt az emberekben az is, hogy látják a sok riasztó példát. Több, a környékben tevékenykedő élelmiszer-feldolgozó cég és magánvállalkozó nem fizetett időben, majd felszámolás alá került, a termelő pedig futhat a pénze után. Sajnos a jelenlegi törvények alapján a termékeiket értékesítők semmiféle védelemben nem részesülnek. Tehát egyre többen csak annak adják az árut, aki azonnal fizet.
(14.20)
A húskombinát ennek következtében egyre kevesebb alapanyagot vásárol fel és a már megkötött exportszerződéseinek sem tud eleget tenni. A nemzetgazdaságot érő kár halmozottan jelentkezik: dollár-exportkiesésben, termeléscsökkenésben, a Békés megyei foglalkoztatási gondok növekedésében.
Végezetül meg kívánjuk jegyezni azt is, hogy Kaposvár és Szekszárd több száz milliós támogatásban részesült a közelmúltban. Békésben, ahol az ország sertésállományának 15%-a található, az egyetlen komoly exportképes feldolgozó szintén megérdemelné a támogatást, annál is inkább, mert a Kormány a húsexport további lehetőségének fenntartása érdekében hozta meg a saját számára kedvezőtlen gazdasági intézkedéseit. Véleményünk szerint ezért sem szabadna magára hagyni a vállalatot nehéz helyzetében.
Kérdésünk ezek után: mikorra várható a Gyulai Húskombinát számára kedvező döntés megszületése, a támogatás megítélése? Várjuk miniszter úr válaszát. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me