SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter:

Full text search

SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter:
SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter: Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Kávássy Képviselő Úr! Ön a bérleti díj fix szabályozását hiányolja, és azt mondja, hogy válaszomban ne hivatkozzam a piacgazdaság fügefalevelére. Meg kell önnek mondanom, hogy az eb a fügefalevél alatt van elhantolva, tehát nem tudok ettől eltekinteni. (Hangos derültség és taps a Szabad Demokraták Szövetsége padsoraiban.)
Ugyanis arról van szó, hogy a Polgári Törvénykönyv, amelyik egy bevált törvény, 1960 májusa óta van érvényben, a bérleti jogviszonyt akként szabályozza, hogy nem írja elő kötelező módon a bérleti díj mértékét. Ezt a szerződő felekre, azok megállapodására bízza, és azt gondoljuk, ez így van helyén, ez egy bevált gyakorlat. Így van helyén a piacgazdaság körülményei között még inkább.
Kétségtelen, önnek igaza van abban, hogy ahol kevesebb termőértéke a földnek, ott a termőértékhez viszonyítottan arányos bérleti díj is kevés, jobb lenne több, a régi rendszerben többet adtak. De én ennél újabbat mondok önnek: tegnap jártam Romániában, ott körülbelül az egy ha-ra eső nettó termelési érték 25%-a a bérleti díj, tehát az még kedvezőbb. Abból kell azonban kiindulni, hogy végül is a piac körülményei között a felek határozzák meg a bérleti díj mértékét. Természetesen ha az adott és a kapott bérleti díjat akármelyik fél oldaláról is nézem, nem minősülhet uzsorásnak, mert egyébként a Polgári Törvénykönyv szabályai erre vonatkozóan érvényesek, ilyen esetben a megfelelő szankciót biztosítják. De igazában mi adminisztratív eszközökkel nem tudunk beleavatkozni ennek a kérdésnek a megoldásába. Azért nem, mert erre nincsen kompetenciánk, de megvallom, az előbb elmondottak alapján nem is lenne célszerű és indokolt, mert végül is azt hisszük, hogy a piacgazdasági körülmények vagy kvázi piacgazdasági körülmények között a piac eszközei kell, hogy alkalmazásra kerüljenek, nem pedig az adminisztratív eszközök, amelyek beavatkoznak azokba a folyamatokba, amelyek úgy gondoljuk, úgy helyesek, ahogy vannak.
Kérem, tisztelt képviselőtársam, hogy fogadja el válaszomat. Köszönöm. (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me