CSURKA ISTVÁN (MIÉP)

Full text search

CSURKA ISTVÁN (MIÉP)
CSURKA ISTVÁN (MIÉP) Köszönöm a szót, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Sok forgatókönyvet írtam már életemben, ezt azonban nem én írtam. (Zaj a bal oldalon, közbeszólások: Nem te írtad, valóban?) …Türelmes leszek, köszörüljék csak a torkukat nyugodtan! Nem én írtam, de 1990-ben, még a paktum előtt már felemeltem szavamat, hogy valami ilyesminek meg kellene történnie azért, hogy lehetséges legyen Magyarországon a rendszerváltozás.
Ez nem történt meg, engem kizártak az MDF-ből javarészt ezek miatt a kérdések miatt. Nem baj, most valami történt! Ha én írtam volna ezt a forgatókönyvet, nem így nézne ki a dolog, természetesen. (Zaj, derültség.) De azért kérem, engedjenek meg néhány kérdést, tisztelt ellenzéki képviselő urak!
Itt most politikai tisztogatás van? És nem kérdezik meg, hogy vajon milyen indítékkal? Hiszen a politikai tisztogatás önmagában nem jelent rosszat. Miből gondolják, hogy ezek, akiket most eltávolítottak vagy megakadályoznak a további munkavégzésben – ha tudnak –, annyira alkalmasak, és annyira biztos, hogy az ő politikai indítékú eltávolításuk nem a nemzet javát szolgálja? Nekünk sokunknak az a véleményünk, hogy igenis azt szolgálja, mert ezek az urak, akik most… (Közbeszólások, zaj a bal oldalon.) …munkaügyi módon, jogszerűen… (Dr. Hack Péter: Ez a nagy tévedés!) kikerülnek a Rádióból, nagyon sokat hazudtak… nagyon sokat ártottak ennek az országnak. (Dr. Hack Péter: Hozzád hasonlóan!) Miért kellene ezt letagadni? És ha egy politikai tisztogatásnak éppen ez az oka, akkor ez a politikai tisztogatás jogos… (Taps a MIÉP soraiban.) …és akkor büszkén vállalhatja mindenki, aki e mellé a dolog mellé odaáll, hiszen a sorsunkról van szó!
Ez a garnitúra egyenes folytatása annak, amelyik 1945 óta uralja a kultúrát, a nyilvánosságot, a rádiót, amelyik erőszakkal – nem ilyen erőszakkal –, börtönnel, korbáccsal, halálos ítéletekkel fojtotta el a magyar sajtót. (Zaj, közbeszólások a bal oldalon: József Attila-díj!…) Igen, igen, mondják csak nyugodtan!
Mégis azt mondom – hölgyeim és uraim –, hogy ennek meg kellett kezdődnie, és ha ezzel ez itt nem ér véget, akkor a magyar nemzet ezzel csak jól jár, akármit fognak is rá mindazokra, akik ezt elkövették. Ennek ez az erkölcsi indítéka a politikai mellett.
És engedjék meg, hogy innen hívjam fel a magyar értelmiséget. (Zaj a bal oldalon.) …vegye észre, hogy az életéről van szó. Az egész nemzet jövőjéről van szó akkor, amikor nem hagyhatja egy bizonyos kör – legyen az a Kormány, nem hiszem, hogy közvetlen befolyása volna a dolgokra… (Zaj, derültség a bal oldalon.) –, hogy tovább folytatódjék az, ami beszennyezte a magyar tájékoztatást, a magyar nyilvánosságot ezekben az években. Talán úgy is fel lehet fogni mindezt, hogy a türelemnek vége szakadt.
(15.30)
De hát akkor kérem, szíveskedjenek tudomásul venni, hogy valamilyen bűnt ott, azon az oldalon elkövettek, és nemcsak ezekben az években, hanem a megelőzőekben is.
Végezetül – nem akarom hosszan elnyújtani a szót – következik március 15-e, a magyar társadalomnak, a felelősen gondolkodó magyar értelmiségieknek módja lesz kifejezni akaratukat a tiszta magyar sajtószabadság érdekében. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me