SZABÓ LUKÁCS (MIÉP)

Full text search

SZABÓ LUKÁCS (MIÉP)
SZABÓ LUKÁCS (MIÉP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Elszomorító, hogy rövid időn belül immár másodízben kell szólnom a legelesettebb rétegek érdekében: a hadirokkantakról, hadiözvegyekről, hadiárvákról és a nyugati hadifoglyokról van szó.
Több mint egy évvel ezelőtt az úgynevezett harmadik kárpótlási törvény keretében nem gondoskodtunk az ő kárpótlásukról. Ezzel alkotmánysértést követtünk el. Úgy gondolom, ezt a Parlament is belátta, mert amikor egy évvel ezelőtt önálló képviselői indítványként kezdeményeztem az említett rétegek kárpótlását, a Parlament 90%-a alkalmasnak tartotta – sőt szükségesnek – a kezdeményezésemet, hogy a Parlament napirendjére felszavazza. Mondom, 90% tartotta alkalmasnak ezt a kérdést. Ebből viszont az következik, hogy 10% nem akarta.
Egy év eltelt, és úgy tűnik, hogy a 10%, ez a törpe kisebbség, megbénítja e kérdésben a Parlament munkáját. Ugyanis azok a bizottságok, amelyeknek ez a kérdés ki lett adva tárgyalásra, meg is tárgyalták. Dicsérőleg külön szeretném megemlíteni az emberi jogi bizottság munkáját, amely már egy évvel ezelőtt megvitatta ezt a kérdést, és támogatólag a Ház elé terjesztette. Végre-valahára az alkotmányügyi bizottság is meghozta a maga döntését.
Viszont magyarázatra szorul – és elsősorban az említett elesettek előtt szorul magyarázatra –, hogy az elnök urat akadályozta-e valami abban, hogy a Házszabály szerint járjon el, mert hogy egészen az elmúlt hétig ezt a kérdést nem adta ki tárgyalásra a költségvetési bizottságnak, holott minden olyan kérdést ki kell adni a költségvetési bizottságnak, ami a költségvetést érintheti. Márpedig a hadirokkantak, a hadiözvegyek, a hadiárvák és a nyugati hadifoglyok kárpótlása nyilvánvalóan érinti a költségvetést is.
Nem tudom, hogy elnök úr követte-e el a mulasztást, vagy a költségvetési bizottság elnöke, Soós Károly Attila volt az, aki egy éven keresztül elmulasztotta, súlyos kötelezettségszegéssel, e kérdés megtárgyalását.
(10.20)
Most, egy hete, végre a napirendjére tűzte a költségvetési bizottság is. Nem kaptam magyarázatot rá, hogy ezt a súlyos mulasztást ezzel az elesett réteggel szemben ki követte el.
Ekkor viszont újabb akadály gördült a törvény végszavazása elé, ugyanis volt egy ember, aki a hiányos, az általános iskolában megszerezhető történelmi ismereteit ezen a bizottsági ülésen kívánta kiegészíteni. Ezenkívül ugyanez az ember – ki kell mondani: Seszták László úr – példátlan ismeretszegénységben szenvedett a már meghozott harmadik kárpótlási törvénnyel kapcsolatban is, és felkérte az Igazságügyi Minisztériumot, hogy a szükséges információkat – amelyekkel különben az egész Parlament rendelkezik – két héten belül bocsátaná rendelkezésére. Most ott tartunk, hogy az Igazságügyi Minisztérium erre ígéretet tett.
Ezenkívül Für Lajos mint a hadirokkantak, hadiárvák és hadiözvegyek legfőbb támogatója ígéretet tett rá, hogy ha szükséges – mivel ő amúgy is támogatólag lép fel a törvény meghozásával kapcsolatban – történelemórát is tart a fel nem világosult bizottsági tag képviselőtársaink előtt.
Gondolom, az Igazságügyi Minisztérium is ígéretet tehet rá, hogy ezen a héten a Seszták úr számára oly szükséges információkat a bizottság rendelkezésére bocsátja.
Mindezen esetek együttes megléte esetén, úgy gondolom, ha elnök úr is támogatja, akkor jövő héten a határozathozatalra sor kerülhet. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me