DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKgP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igazán nem szerettem volna viszonválasszal élni, de mit lehet egy olyan belügyminiszteri felszólalás esetében tenni, aki az ilyen szörnyű esemény kapcsán, mint ami a mi honfitársunk 24 éves életének kioltása következtében keletkezett, és amikor, ismétlem, augusztus 20-án este 11 óra felé harminc-negyven országgyűlési képviselő, a magyarság legkülönbözőbb képviselői, az emigráció képviselői, a határon túli magyarság képviselői, ismert nemzetközi jogászok - köztük, engedjék meg nekem, olyan személyiségek, mint Eva Maria Barki, aki a védője volt ezeknek a fiatalembereknek a koncepciós perekben - jelenlétében valamennyiünkben az a meggyőződés alakult ki, hogy ezek a fiatalemberek tele vannak reménnyel, mert itt olyan biztatást kaptak a magyar politikai élet résztvevőitől, ami az ő eljövendő életük kedvező irányításában jelentős szerepet játszhat; ezek után a belügyminiszter úr durván megrágalmaz nemcsak engem, hanem a Független Kisgazdapárt teljes frakcióját, országos elnökségét, megrágalmazza a határon túli magyarság vezetőit!
Kérem, itt van nálam egy ilyen írásbeli dokumentumsor... (Felmutat egy iratköteget), amelyben részletesen leírják, milyen szörnyűségeket kellett a magyaroknak Romániában elviselniük, benne van, hogy most milyen elképesztő mocskolódás folyik a román vezetők részéről a magyarokkal szemben, hogy milyen megfélemlítési akció folyik hivatalos román szervek részéről a magyarokkal szemben. És akkor föláll a belügyminiszter úr, hogy megfélemlítsen minket, mert hogy itt bárki véleményt merjen nyilvánítani, az a belügyminiszter úr álláspontja szerint egy politikai felszólalás! Hát kérem, nem mi gyilkoltattuk meg Vass Kiss Elődöt! Vass Kiss Elődöt meggyilkolták - vagy a Securitate, mint mondottam, vagy a magyar vezetők felelőtlensége, a magyar vezetők közömbössége, amely csak akkor fogadja ezeket a fiatalembereket, ahogy Ön is akkor fogadta, belügyminiszter úr, amikor az élete már kihunyt Vass Kiss Elődnek!
(15.30)
Ha a belügyminiszter úr ezt megelőzően fogadta volna őket, ha a belügyminiszter úr fogadta volna a többi magyart akkor, amikor ezek a magyarok a vezetőkhöz segítségért fordultak, akkor azt mondanám, hogy a belügyminiszter úr a saját személyét illetően mentesült a felelősség alól. De mi nem abból indultunk ki, hogy a belügyminiszter úr felelős, nem abból indultunk ki, hogy a kormánypárt felelős, mi abból indultunk ki, hogy a Független Kisgazdapárt és személy szerint Torgyán József a felelős azért, hogy eddig a parlamentben nem vetettük fel ezt a kérdést, de ígérem belügyminiszter úrnak, többet ilyen felelőtlenség a részünkről nem fog előfordulni. Köszönöm a türelmüket. (Taps az FKgP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me