GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm, Elnök Asszony. Köszönöm szépen. És főleg igazságügy-miniszter úrnak ezt az egy mondatát köszönöm, mert, kedves Faragó képviselőtársam, ön az az ember, aki nem ismeri azt a mondást: ki szelet vet, vihart arat. Néha még az ön frakciója tagjainál is - nemcsak itt, az ellenzék soraiban, hanem ott is - enyhe fejcsóválgatást hallottam. (Derültség.)
Mivel megszólíttattam és K. Csontos Miklós is megszólíttatott, a következőt vagyok kénytelen elmondani. Ön megint a kívülálló üzletrészeken köszörülte a nyelvét, és olyan kitételt tett, hogy ezek közül is nagyon sokan nem vittek be vagyontárgyakat a szövetkezetek alakulásakor. Kedves Faragó Péter, ismerek olyan embereket is, akik csak az MSZMP párttagkönyvüket vitték be és körülbelül tízszer annyi szövetkezeti üzletrészt kaptak, mint azok, akik valóban vérrel-verítékkel szolgálták és gyarapították a téesz vagyonát. Tehát ne kezdjük megint a kívülálló üzletrész-tulajdonosokkal szemben ezt a beszédet.
Elmondtam már múltkor is a fölszólalásomban, hogy a Független Kisgazdapárt igenis fölvállalja a politikai érdekképviseletét a kívülálló üzletrész-tulajdonosoknak. Tudniillik mi, független kisgazdapárti tagok naponta tucatjával kapjuk a leveleket; ahol olyan szövetkezetek vannak, ahol eddig is megnehezítették a szövetkezet szétválását és ahol nagyon rosszul működtetik a szövetkezet vagyonát, ott igenis indokolt, hogy szétváljon az a szövetkezet vagy legalábbis alkalmasabb vezetőket kerítsenek.
Azzal kell befejeznem ezt a kétperces felszólalásomat, hogy amikor mi kritizáltuk és kértük a miniszter urat, hogy vonja vissza a T/149. számú törvénymódosítást, annak egy oka volt: tudtuk, hogy politikai vihart kavar ez a törvénymódosítás, hisz ahol jól működtetik a szövetkezeti vagyont, ott eddig is meg voltak elégedve még a kívülálló üzletrész-tulajdonosok. De nagyon sok olyan szövetkezetet tudok mondani önnek, ahol mondjuk 10 vagy 20 millió forintos nyereséggel zárta a szövetkezet az előző évi gazdálkodást és a kívülálló üzletrész-tulajdonosok semmi osztalékot nem kaptak vagy minimális osztalékot kaptak, és azt mondjuk, akik a szövetkezet vagyonának létrehozásában részt vettek, azok igenis jogosultak, hogy osztalékot kapjanak. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me