DR. VASTAGH PÁL

Full text search

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ön egy nagyon szabatos és pontos kérdést tett fel számomra. Igyekszem hasonlóképpen szabatosan - a rendelkezésemre álló ismeretek és tények alapján - megadni rá a választ.
Az ön által felvetett kérdés egyik, jelentősebb része és ennek megoldása tulajdonképpen a magyar jogban kialakult eddigi rendszer átalakításához fűződik. Miután a magyar jog eddigi gyakorlatában a dualista rendszer érvényesül - tehát a nemzetközi szerződés megerősítése egy aktussal történik, majd ezt követően történik meg a nemzetközi szerződés kihirdetése -, ennek eredményeként a két aktus között eltelhet olyan idő, amely bizonyos esetekben joghátrányt jelenthet. A joghátrány esetében irányadó szabályozást a Ptk. adja, amelyet ön nagyszerűen ismer, és feleslegesnek tartom külön részletezni az erre vonatkozó szabályokat.
Amennyiben a rendszer átalakítására sor kerül, és megszűnik ez a dualista megoldás, akkor az ön által említett időbeli különbségből származó hátrány lehetősége is megszűnhet. Ez tehát a jövő szabályozásának feladatát jelenti. Nyilvánvalóan külön vizsgálandó, hogy terheli-e valamilyen állami szervet a mulasztásból származó kötelezettség. Amennyiben igen, és ez megállapítható, úgy a jogi lehetőségek az orvoslásra adottak.
Az emberi jogi bírósági joganyag közzétételének kérdése a másik ága az ön által felvetett kérdésnek. Nyilvánvalóan komoly terjedelmi korlátai vannak, hogy valamennyi releváns döntést a Magyar Közlönyben közzétegyük, de biztosítani kell olyan helyet, ahol az érdeklődők számára a joganyag teljességében rendelkezésre áll.
A második kérdésére vonatkozóan...

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me