BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Alelnök Asszony! Tisztelt Ház! Érdemben én is az önkormányzatok költségvetéséről szóló fejezetekhez kívánok hozzászólni. Elöljáróban szeretném elmondani, azok közé tartozom - arcpirulás nélkül -, akik a költségvetési hiány növelésével kapcsolatban az önkormányzatoknál megjelenő jelentős mértékű eladósodásra kívánják felhívni a figyelmet javaslatukkal.
Az önkormányzatok költségvetése az államháztartás része. Ezért őszintén szólva farizeus magatartásnak érzem azt, ha a tisztelt Ház azt mondja, hogy az ország ne adósodjon el nagyobb mértékben, se külső, se belső adóssága ne nőjön; ugyanakkor minden kötelezettségvállalásánál, akár az ÉT-ben történt, akár más fórumokon, az önkormányzatok igen nagy mértékű, drasztikus eladósodását szemrebbenés nélkül mindenki elviseli. Most pedig ez következik be: az állam eladósodását az önkormányzatok eladósodása fogja követni ezen költségvetés következtében.
A következő évben 40-60 milliárdra teszem az eladósodás mértékét, amely kifejezetten az önkormányzatok rendelkezésére álló szabad pénzeszközök hiányából következik. Leszámoltam azzal az illúzióval, hogy itt a normatív támogatásokban átütő eredményt lehet elérni, ezért módosító indítványomban arra tettem javaslatot, hogy a személyi jövedelemadónak az önkormányzatoknál maradó része növekedjen. A magyar önkormányzatok 8, maximum 10 százalékot érnek el saját bevételi forrásként. Más önkormányzatok esetében, amelyek jobb helyzetben vannak - Nyugat-Európában -, ez az arány meghaladja az 50 százalékot. Egyik napról a másikra ezt az arányt nyilván nem lehet elérni, de ilyen saját bevételi arányok mellett és ilyen személyi jövedelemadó-százalék mellett az önkormányzatok nagy számban fognak csődöt jelenteni.
Nem értek azzal egyet, hogy az önkormányzatok megfelelő törvényi keretek között végzik már ma is tevékenységüket. Gondoljunk csak a közalkalmazotti törvényre, amelyet azóta sem módosított a parlament! Vagy gondoljunk a köztisztviselői törvényre, amely szintén nem került végrehajtásra. Az ezekből származó hitelfelvétel nagyságrendje pedig akkora, hogy nemcsak önkormányzatokat, hanem hitelező pénzintézeteket is magával ránthat, ahol utána meg kell találni a pénzintézeti és önkormányzati szanálás technikáját és módját, hiszen lehet polgármestert, közgyűlést felfüggeszteni, de ezzel az igen súlyos eladósodottsági mértéket, különösen a nagy intézményhálózattal rendelkező önkormányzatok esetében, megakadályozni nem lehet.
Szeretném tehát, ha elhangozna a Magyar Köztársaság parlamentjében, hogy az önkormányzatoknál a személyi jövedelemadó-növekmény jelentős mértékben feladattal terhelt. Ez az 5 százalékos növekedés, ami ottmarad az önkormányzatoknál, nagyon sok éhes száj kívánságát kell hogy kielégítse.
(14.40)
Nemcsak a szociális területen, nemcsak a közoktatás területén, hanem a fejlesztések területén is. Számításaink szerint 15-17 százalék reálpozíció-romlást, negatív "eredményt" érnek el a magyar önkormányzatok 1995-ben. Ennek pedig kihatása lesz a foglalkoztatásra, a felújításokra és a beruházásokra is.
Két kisebb jelentőségű, de nem jelentéktelen módosításra hívnám fel még a figyelmet, amelyek szintén nem nyerték el a bizottságok támogatását. Az egyik a tömegközlekedés kapcsán a nagyobb városok számára is lehetőséget nyújtana egy alapból való igénylésre ahhoz, hogy ne lehetetlenüljön el a nagyvárosok közlekedése. A fővárosi önkormányzat 2,3 milliárd forint ilyen összeg felett rendelkezhet, a nagyvárosok önkormányzatai pedig, ha nem igényelhetnek többlet-forrást a további állóeszköz-fenntartási, fejlesztési célra és üzemeltetésre, akkor járatok maradnak ki, és a járatok sűrűsége csökken olyan nagyvárosokban, mint Debrecen, Pécs vagy Székesfehérvár, és még folytathatnám ezt a sort. Javaslom tehát ennek átgondolását, hogy ne csak a főváros területén legyen lehetőség ilyen keretösszeg igénylésére.
A másik javaslat kisebb kört érint, de itt a korábbi és a mostani kormány mulasztása miatt is feltétlenül szükséges lépni, ez pedig a köztisztviselők bérének a rendezése. Az önkormányzatok feladatainak 60-80 százalékát kötelező állami feladatok képezik. Az önkormányzatok közel 25 százaléka csődben van, így feladatai teljesítése mellett a képviselő-testületek a hivatalaikban dolgozók illetményének emelésére minimális központi céltámogatás mellett nem tudtak szükséges és elégséges forrást biztosítani. Ennek hiányában csak néhány önkormányzat élt a köztisztviselői törvény rendeletalkotási felhatalmazásával, mely szerint az illetményalap a törvényes mértéknél alacsonyabban is megállapítható.
A feladatokkal arányos bérezés megteremtésének hiányát előidéző 1992-es kormányhatározat határideje lejárt, de ezt a feladatot a kormány nem hajtotta végre és nem alkotta meg a köztisztviselői törvény 80. § (1) bekezdésének f) pontjában előírt, a közigazgatási szervek létszám- és bérgazdálkodására vonatkozó rendeletét. Ezért javaslom, hogy ez kerüljön a tisztelt Ház elé, még a költségvetés módosítása előtt, hogy azon önkormányzatok számára is legyen lehetőség, ahol ezt a törvényt anyagi forrás hiányában nem tudták végrehajtani. Hiszen a magyar közigazgatás minden településen azonos szintet jelöl meg, legyen az kisebb település vagy nagyváros.
Befejezésül még egyszer szeretnék nyomatékot adni annak, hogy a személyi jövedelemadóból az önkormányzatoknál maradt 5 százalék növekmény nem elegendő a többletfeladatok pótlására sem. Különösen a szociális területen várható nagyobb mértékű kiadás, és rendkívül nagy terhet fog jelenteni az ez évben a közalkalmazotti bérekre elfogadott kormánymegállapodás a teljesítése is, hiszen a kormány által adott összegnek körülbelül a kétszeresét jelenti az önkormányzatokra jutó teher. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me