CSÉPE BÉLA

Full text search

CSÉPE BÉLA
CSÉPE BÉLA (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A magam részéről örömmel üdvözlöm a tisztelt Ház döntését, mely szerint ezt a vitát még lényegében a régi szabályok szerint folytatjuk le. Tehát mód nyílik arra, hogy én a KDNP-frakció nevében egy kis összesítést adjak módosító javaslatainkról.
Mint az általános vitában jeleztük, más gazdaságfilozófiával építettük volna fel a költségvetést, és ezért ellenzéki pozícióból lemondtunk arról, hogy széles körű módon, sok módosító indítvánnyal próbáljuk ezt az új helyzetet elérni.
Ezzel megbarátkozva, nyilván teljesen szűk mozgástér állt rendelkezésünkre; arról azonban nem mondtunk le, hogy az általunk legfontosabbnak tartott részeknél a módosító javaslatainkat ennek ellenére beadjuk.
A kialakult helyzetben alapvető feltételként fogadtuk el, hogy ez a hiány nem növelhető. Tehát nem olyan értelemben nyúltunk a költségvetéshez - habár erre is lett volna lehetséges mód, lehetőség a Házszabály szerint -, hogy a hiány növelésével, demagóg módon egyes költségvetési tételeket növeljünk. Erről tehát nincs szó. Valamennyi módosító indítványunknak megvan az ellentétele; erre külön ki szeretnék térni.
Végül is ebben a szűk mozgástérben mintegy 26 és fél milliárd forint összegű a módosító javaslataink forrásigénye - és 16 ilyen módosító indítvány van a tisztelt Ház előtt.
Ezekből a legnagyobb tétel természetesen nálunk is az előzőekben itt már szóba került gyermekkedvezmények kérdése, a családok helyzete. Ezzel kapcsolatban két, valóban komoly tételű módosító indítványunk van a tisztelt Ház előtt: Surján Lászlónak 17 milliárd forintigény javaslata, Szilágyiné Császár Teréziának pedig 7 milliárd forint értékű javaslata.
Szeretném itt elmondani - de nyilván majd ők is elmondják -, hogy ez a kettő, habár tárgy szerint pontosan nem alternatíva, de annyiban mégis alternatív javaslat, hogy amennyiben a 17 milliárdos összegű módosító indítvány elfogadásra kerülne, akkor természetesen a kisebb összegűt vissza fogjuk vonni. Tehát ezért nem a teljes összegnek teremtettük meg a forrásigényét, hanem csak egy csökkentettebb összegnek; mintegy 19 és fél milliárd forint forrásigényt jelöltünk meg.
Én is szeretném kiemelni itt, hozzászólásomban, ezt a családi problémát. Soós Győző képviselőtársunk tulajdonképpen tömören fogalmazott, amikor azt mondta, hogy tulajdonképpen nem jó - de ennyire telt - az, ami most a tisztelt Ház előtt van, mint a koalíció javaslata, az ÉT-vel való egyeztetés után. Ezeket a szerény eredményeket is üdvözöljük; ezen a téren minden jó, ami megtörténik. Azonban ezt most, ebben a kialakult helyzetben sem tartjuk elégségesnek, ezért mi továbbra is ragaszkodunk az előbbiek szerinti módosító javaslatainkhoz, illetőleg kérjük a tisztelt Házat, hogy végül is azokat majd támogassa.
Miért tesszük ezt? Két megközelítésünk van. Az egyik az adózásban jelenleg is biztosított gyermekkedvezmények fennmaradása, azon a szinten; a másik pedig a családi pótlékok egyszeri kiegészítése.
A családok helyzete valóban drámai. Mert akkor, amikor a kormány, a koalíció áldozatot kér a társadalomtól és mindez történik egy olyan szja-rendszer mellett, amely nem családi típusú - tehát az eltartottak számát nem veszi kellően figyelembe -, akkor a fókusz nyilván a családok felé fordul. Evidencia számunkra - és a számok is ezt mutatják -, hogy minél több gyermeket nevel egy család, annál nagyobb, szinte óriási teher esik rájuk. Tehát ebből kiindulva, mindenképpen ki kell állnunk elsősorban a nagycsaládosok mellett, de a kevesebb gyermeket nevelő családok mellett is.
Ezért mi, erről a helyről - habár kissé megsértve a részletes vita szabályait - kérjük a pénzügyi kormányzatot, hogy komolyan vegye fontolóra egy olyan adórendszer bevezetését, amelyben az eltartottak száma jobban figyelembe kerül. Tehát ha a családi típusú jövedelem-adózás tisztán nem is tud megvalósulni, de az azt megközelítő, valamilyen újfajta adózási rendszer kidolgozását kérjük.
Evidencia előttünk - és tulajdonképpen szeretnénk arra törekedni -, hogy általában a közalkalmazottak, az egészségügyi dolgozók, a művelődésügy dolgozói, a pedagógusok, a MÁV-dolgozók - és lehetne folytatni tovább - életkörülményei valamiképpen jobbítást nyerjenek, javuljon a jövendő helyzetük. De ezen belül is nyilvánvaló, hogy ezeknél a rétegeknél is, akik több gyermeket nevelnek, annál súlyosabb a teher.
Igen nagy kérdés volt, hogy ennek a viszonylag nagy tételnek az ellensúlyát hol találjuk meg. Határozott álláspontunk alakult ki; ennek az ellensúlyát tulajdonképpen a feketegazdaságban kell megtalálni, mindazokban a törvénytelen jelenségekben, amelyeknek a visszaszorítása sokkal időszerűbbé vált, mint valamikor. Mert akkor, amikor a kormány az áldozatvállalást kéri - beleértve azokat a családokat, akik több gyermeket nevelnek -, tehát az áldozatvállalásnak a kérése mellett lehetetlen, hogy megmaradjon ez az állapot - tehát az, hogy a feketegazdaságban ilyen tetemes összegek nem kerülnek adózás alá.
Mi azt kérjük a kormánytól, hogy dolgozzon ki akcióprogramot, lépjen fel a törvénysértők ellen az eddiginél nagyobb szigorral. És meggyőződésünk, hogy e probléma ellentételének ott kell lennie. Hiszen egy nehezebb helyzetben a társadalmat nyilván az ingerli, hogy vannak, akik tényleg a létminimum alatt, vagy akörül élnek, tengetik életüket. És amellett mindenki tudja, hogy a feketegazdaságból egyesek mennyire prosperálnak.
Tehát ezt az óriási ellentétet, amely szociális tartalmú, mindenképpen fel kell valamiképpen oldani!
Tehát ezért mi lényegében ebben jelöljük meg a forrást, és mivel a fogyasztási adók szintjén lehet legjobban hozzányúlni ehhez a kérdéshez, ezért úgy gondoljuk, ha sikeresek lesznek ezek az akciók, akkor a betervezettnél nagyobb áfabevételnek kell bejönni, nagyobb fogyasztásiadó-bevételnek kell bejönni; és mi is hozzányúltunk a vám- és importbefizetések témájához is. Ez nem egészen ide tartozik, de talán ennél is van egy ilyen rész, aminél egy szigorúbb fellépéssel igenis lehet forrást teremteni ennek a valóban szociális töltetű és igen nagy társadalmi problémának a megoldásához.
(13.00)
Több módosító indítványt nyújtottunk még be, kisebb forrásigénnyel, de ezeket is ebben a forrásban helyeztük el. Ilyenek az egyes társadalmi szervezetek támogatásainál az értelmi fogyatékosok társadalmi szervezetének a többlettámogatása, a mozgáskorlátozottaké, a Máltai Szeretetszolgálaté, a METESZ-é; továbbá térségi válságkezelő programok dologi kiadásait, az egyházak támogatását kívánjuk még szerény mértékben megemelni, különös tekintettel az egyházi iskolákra.
Összefoglalva: javaslataink lényegében az itt már sokszor felmerült legfőbb társadalmi problémára irányulnak, és kérem a tisztelt Házat, hogy hallgassák majd még meg további hozzászólásainkat, amelyek ezt jobban, bővebben kifejtik, és kérjük, hogy támogassák ezeket a módosító indítványokat. Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me