DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS

Full text search

DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS
DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS (FKGP): Tehát ez a jogi szabályozás így megalapozatlan gazdálkodásra inspirálhatja a helyi önkormányzatokat. Ezt az előirányzatot törölni és ezzel növelni javasoljuk az önhibáján kívül hátrányos helyzetben lévő, forráshiányos helyi önkormányzatok támogatásának lehetőségét.
A törvényjavaslat 20. § (1) bekezdése azt tartalmazza, hogy a helyi önkormányzatokat a személyi jövedelemadó 35 százaléka illeti meg. Ez így egyszerűen nem valós, mert a 20. § (3) bekezdés a) és c) pontjaiban foglaltak levonása után a települési önkormányzatokat a személyi jövedelemadó 29,7 százaléka illeti meg. Amennyiben a megismertetés érdekében a pénzügyi kormányzat a személyi jövedelemadó-kiegészítést is figyelembe veszi, akkor viszont a 20. § (2) bekezdés pontja szerint kiegészítéssel együtt az átengedés mértéke 37,6 százalék lenne. Hangsúlyozom, hogy mindez csak a valóság meg nem ismertetése, mert a tényleges átengedés lényegében az előző év szintjén marad, minden korábbi ígérgetéssel szemben.
Az előbbiekkel függ össze, hogy a helyi önkormányzatok költségvetési mérlegében a 263. oldalon a személyi jövedelemadó kiegészítése címén 1995. évi javasolt elő-irányzat egyáltalán nem szerepel, holott ez a 20. § értelmében 2810 millió forintot tesz ki. Félrevezető, hogy ez az összeg a személyi jövedelemadó javasolt előirányzatában szerepel.
A javaslat 24. § (5) bekezdése az illetékbevételek elosztásának a megyei önkormányzatok közötti arányaival foglalkozik. Az (5) bekezdés b) pontja szerint 70 százalék egyenlő összegben valamennyi megyei önkormányzatot megilletne.
(16.30)
Véleményem szerint ez igazságtalan, és a 70 százalékot is a megyék szerint képződő illetékbevétel arányában kellene elosztani.
A javaslat 47. §-a az állami forgóalap egyenlegének kiszámításával foglalkozik. Az államháztartás reformjának hiányában ez félmegoldásnak tekinthető, mert ezáltal a Magyar Nemzeti Banknál vezetett számlák pénzkészletével a Pénzügyminisztérium és a számlatulajdonosok egyaránt rendelkezhetnek, márpedig ez a gazdálkodás során egyértelműen bizonytalanságot eredményez.
Egyetértek az Állami Számvevőszék azon javaslatával, hogy a megoldást az egységes kincstári számla alkalmazása, egyben a nettó és az utólagos finanszírozás megvalósítása eredményezné. Köszönöm türelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me