DR. GOMBOS ANDRÁS

Full text search

DR. GOMBOS ANDRÁS
DR. GOMBOS ANDRÁS, a mezőgazdasági bizottság előadója: Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága 1994. november 30-án megtárgyalta a T/210-es számon benyújtott, a Magyar Köztársaság 1995. évi költségvetéséről szóló törvénytervezethez benyújtott módosító indítványokat. Természetesen a bizottság csak azokat az indítványokat vizsgálta, amelyek a mezőgazdasággal valamilyen összefüggésben vannak. A bizottság a vizsgált indítványokról kialakított állásfoglalását az együttes jelentésben fogalmazta meg a megfelelő pontoknál, melyekről szóbeli kiegészítést nem kívánok külön előterjeszteni, csupán jelezném, hogy a bizottság csak azokat a módosító indítványokat támogatta, melyeknek a bevételi oldalon megfelelő anyagi fedezetet tudott biztosítani.
Ugyanakkor a bizottság is megfogalmazott módosító indítványt két témában, melyekről szűkre szabott időkeretben szeretnék néhány szót mondani. Nevezetesen a 131-es és a 189-es pontban megfogalmazottakról van szó. Mindkét indítvány motivációja az agrárium szervezésében nagyon fontos szerepet betöltő, a kamarai törvény előírásainak megfelelően ez év december 31-ig megalakuló agrárkamarák feladatellátása és támogatása.
Szeretném jelezni, hogy az országban eddig 17 területi agrárkamara alakult meg a legutolsó információim szerint. Mint az közismert, és a kormányprogramban is megfogalmazásra került, a köztestületi szakmai önkormányzatok számos szervező, önkormányzó tevékenység mellett kiemelt szerepet töltenek be a szaktanácsadás és az információáramlás folyamatában. E tevékenységeik keretében jelentős, eddigi kormányzati feladatkörbe tartozó feladatot és intézményt vesznek majd át, csökkentve ezáltal a kormány direkt irányító szerepét és természetesen a költségeit is, a piacgazdaság követelményeinek megfelelően.
E gondolkodásmód mentén született az ajánlás 131. pontjában jelzett bizottsági módosító indítvány, melynek lényege, hogy a falugazdász hálózatot és annak üzemeltetési előirányzatát - hangsúlyozom, feladatspecifikusan - az agrárkamarákhoz kívánja áthelyezni, miközben a bizottság kiemelten fontosnak tartja a szaktanácsadási hálózat kiépítését. Ennek kiinduló pontja lehetne a jelenleg meglévő falugazdász garnitúra, amelynek munkáját a bizottság szükségesnek ítéli. Kérem a tisztelt Házat, hogy a modern agrárirányítás irányába tett egyik kezdő lépésnek vélt bizottsági módosító indítványt szíveskedjenek támogatni.
Tisztelt Ház! A második bizottsági módosító indítvány az ajánlás 189. pontjában található. Lényege, hogy az Érdekegyeztető Tanács megállapodásának megfelelően várhatóan a földadó megszűnik. Ezt a lépést a bizottság történelmi jelentőségű politikai üzenetnek tartja a mezőgazdaságból élők felé. Ugyanakkor ez a nagyon pozitív lépés a költségvetés készítésekori koncepcióhoz képest mintegy 600 millió többletbevételt eredményez a társasági adónál. A bizottság indítványa ezt az összeget kívánja az agrárkamaráknak juttatni mintegy indulási segítségként. Megítélésünk szerint ilyen induló segítségre feltétlenül szüksége lenne a kamarának alapvető infrastrukturális beszerzésekre, valamint a falugazdász-hálózat hatékony működtetésére.
Ez utóbbit azzal indokoljuk, hogy a jelenlegi évben a falugazdász-hálózat működésére a kormány a tervezett 600 millió forinton felül a Reorganizációs Alapból mintegy félmilliárd forintot használt fel, mert csak így tudta működtetni. Ezért is látszik célszerűnek a földadó eltörléséből származó, a mezőgazdaság által kitermelt profitadó-többletnek a fenti célokra történő átcsoportosítása. Ezzel a lépéssel az 1995. évi Reorganizációs Alap determináltsága mintegy félmilliárd forinttal csökkenne, mely forrásoldalon 2 és fél-3 milliárd középtávú hitellehetőséget jelentene.
Ez utóbbi jelentőségét szeretném kiemelni, mert - mint ahogy azt az általános vitára való bocsátás szóbeli ajánlásában is jeleztem a bizottság nevében - a mezőgazdaság középtávú hitelezésének szinte egyetlen jelentős, kedvezményes vállfaja a reorganizációs hitelkonstrukció.
Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Kérem, hogy az előadott, véleményünk szerint megszívlelendő indokok alapján támogassák a mezőgazdasági bizottság indítványát. Köszönöm türelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me