DR. KÓNYA IMRE

Full text search

DR. KÓNYA IMRE
DR. KÓNYA IMRE (MDF): Köszönöm a szót. Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A költségvetéshez benyújtott módosító javaslataink közül négyet szeretnék az önök figyelmébe ajánlani a részletes vita keretein belül: a T/210/101-es, a 102-es, a 104-es, illetőleg a 105-ös szám alatt benyújtott javaslatokat.
A T/210/101-es módosító indítvány a rendőrség fenntartására szánt összeget kívánja növelni. Nem olyan mértékben természetesen, mint amennyire szükséges lenne, de olyan mértékben, amilyen véleményem szerint még egy ellenzéki javaslat kapcsán is esetleg elérhető. Az mindannyiunk számára nyilvánvaló - egészen bizonyos, hogy a pénzügyminiszter úr számára is -, hogy a közbiztonság a rendszerváltozás kapcsán fokozottabb kihívásnak van kitéve, természetes, hogy a demokrácia, a szabadság, a nyitott határok, másfelől a piacgazdaság olyan kihívást jelentenek, ami indokolttá tette, hogy az elmúlt évben a szűkös lehetőségekhez képest is viszonylag jelentős forrásokat biztosítsunk a rendőrség számára.
Ennek következtében az elmúlt évek során lehetővé vált mind a rendőri létszám növelése, mind pedig a felszereltség felújítása. Sőt, az elmúlt év során jelentős béremelést is sikerült a rendőröknél elérni. Nos, tisztában vagyok azzal, hogy a költségvetés egészének megszorító törekvései mellett elképzelhetetlen a rendőrségi források olyan mértékű növelése, amely az elmúlt években lehetővé tette azt a fejlődést, amivel a rendőrség a közbiztonsággal szemben megnyilvánuló fokozott kihívásnak megfelelő mértékben eleget tudott tenni. Az azonban már aggasztó, ha a visszafogás olyan mértékű, amely esetleg helyenként a rendőri alaptevékenységet is megkérdőjelezi, nemhogy a fejlesztés folytatását tenné lehetővé.
Természetesen módosító indítványokkal alapvetően nem lehet megváltoztatni egy adott területen sem a költségvetési felfogást és a támogatás jellegét, ezért úgy gondolom, hogy mértéktartó módon csak azokra a területekre koncentrálok a módosító indítványomat illetően, amelyek a dologi kiadás növelése vonatkozásában abban a három kérdésben jelentene, ha nem is megoldást, de minden esetre valamiféle segítséget, ahol a rendőrségen kívülálló bizonyos áremelkedéseket, illetőleg ezek hatását kellene kompenzálni.
Nevezetesen a benzináremelkedés, aminek a következménye már most is észlelhető, és tényleg előfordul, hogy a rendőrök nem tudnak beülni a gépkocsikba, mert nem tudnak tankolni. Ennek a kihatása 180 millió forint az Országos Rendőr-főkapitányságnál és háttérintézményeinél. A kötelezőbiztosítási díjak emelkedése folytán, ha ezt kivetítjük a rendőrautókra, akkor 50 millió forint pluszt igényelne, és a távközlési díjak áfakulcsának megváltoztatása következtében az elmúlt évhez képest 130 millió forint többletkiadása jelentkezik a rendőrségnek.
(13.30)
Összességében tehát 360 millió forint az, amely a három tételből összetevődik és amellyel az Országos Rendőr-főkapitányság és háttérintézményei működési költségvetésén belül a dologi kiadást növelni javasolom a módosító indítványban.
A 210/102. számú módosító javaslat mindazokkal összhangban, amelyeket az általános vitában elmondtam az önkormányzatok támogatási rendszerével kapcsolatban, ahol is részletesen kifejtettem azt az aggályomat, miszerint a támogatási rendszer oly módon változik, hogy a költségvetés minden területét és az önkormányzati támogatásokat is érintő általános megszorító törekvés jobban sújtja az amúgyis hátrányos helyzetben levő önkormányzatokat, mint azokat az önkormányzatokat, amelyek jó helyzetben vannak.
Utalok arra, hogy a kormányprogramban megfogalmazott változtatások közül - bár ellentmondásos módon, de valamilyen mértékben, 13 milliárd forint nettó értékben - mégiscsak a személyi jövedelemadó önkormányzatoknál hagyott része emelkedik.
Ezzel szemben az önkormányzati támogatási formák - a normatív támogatás, a központosított előirányzatok -, valamint a céltámogatási és a címzett támogatási rendszer összességében még nominál értékben is csökken. Ezek közül a támogatási formák közül a céltámogatási és címzett támogatási rendszer növelésére vonatkozóan teszek módosító indítványt. Tekintettel arra, hogy ez az a rendszer, amelyen keresztül az állam támogatni tudja azokat a beruházásokat, amelyek - tudjuk jól - az elmúlt években az egészséges ivóvíztől kezdve a tornatermeken át egészen a tantermekig, a különböző egyéb jelentős beruházásokat lehetővé tették.
Ez kétség kívül többletkiadást jelentene a költségvetés számára. Magam részéről úgy gondolom, hogy mindenképpen eleget kellene tenni a cél- és címzett támogatások növelésének, mert az a 600 millió, amely most nominál értékben növekedést jelent a múlthoz képest, az elmúlt évhez képest, az mindenképpen kevés.
A fennmaradó két módosító indítvány, amelyet szeretnék indokolni, egymással összefügg, egy területet érint, az oktatás területét, illetőleg az önkormányzatok támogatását az oktatás vonatkozásában.
A 210/105. számú módosító indítványomban azon a visszás helyzeten szeretnék segíteni, amely úgy jellemezhető, hogy 1,2 milliárd forinttal nominál értékben is csökken az általános iskolai oktatásnak a támogatása a múlthoz képest. Ennek az az oka, hogy a normatíva megmarad a tavalyi szinten, viszont az oktatottak száma ebben az évben csökken.
Én viszont úgy gondolom, és talán ehhez nem kell különösebb fantázia, hogy belássuk: az oktatottak számának a csökkenése önmagában nem teszi olcsóbbá az általános iskoláknak a fenntartását. Ezért ezen a helyzeten úgy kívánok változtatni, hogy a 41 ezer forint/oktatottról 43 ezer forint/oktatottra javasolom a normatívát ebben az egy esetben, tehát az általános iskolai támogatás vonatkozásában növelni.
Ezzel, mármint az oktatással függ össze a 104. számú javaslatom is. Ott nem jelent - pénzügyminiszter úrnak mondom - plusz kiadást a javaslatom, csupán egy szemléletbeli változást. Helyesebben a költségvetési törvényben megmutatkozó szemléletbeli változást próbálom elkerülni. Nevezetesen arról van szó, hogy eddig is szerepelt hasonló összegben a kiadások között egy tétel, amelynek az volt a címe, hogy "A 100 főt meg nem haladó tanulói létszámú általános iskolát fenntartó önkormányzatok plusz támogatása".
Ezzel szemben most ugyanez a tétel - miközben ezt a címet, ezt a kiadási tételt megszüntetik - "Egyes közoktatási feladatok támogatása" címszó alatt kerül be. Könnyű belátni, emögött az a törekvés van, hogy a kis tanulólétszámú iskoláknak a megszüntetése helyett az ezek fenntartására fordított összeg kerüljön átcsoportosításra, mondjuk iskolabuszokra stb. stb. Ezzel az egyfajta körzetesítési törekvéssel a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja semmiképpen nem ért egyet. Ez indokolja ennek a módosító indítványnak az előterjesztését, amelynek a támogatását annál inkább kérem, mert semmiféle többletkiadást nem jelent.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me