DR. KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

DR. KOVÁCS KÁLMÁN
DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A kereszténydemokrata képviselőtársaim által beadott 120., 208., 220., 221., 222., 223. és 225. számú módosító javaslatoknak néhány közoktatási és felsőoktatási szempontú értelmezését fogom elvégezni. Ezek az értelmezések bizonyos esetekben eltérnek a konkrét javaslatoktól; ugyanakkor azt hiszem, erre szükség van a javaslatok teljes elhelyezése és megértése szempontjából.
Mindezek figyelembevételével szeretném jelezni, hogy a KDNP már az általános vitában jelezte, hogy az 1995-ös költségvetésnek az oktatásra és felsőoktatásra vonatkozó fejezeteit alapvető, koncepcionális okok miatt utasítja el. A költségvetés eme fejezeteit változatlanul oktatás- és pedagógusellenesnek tekintjük. A koncepció lényegi megváltoztatását javasoltuk, mert ellenkező esetben a teljes oktatási szféra ellehetetlenülése következik be. Hogy felvetésünk nem volt alaptalan, ezt az elmúlt időszak művelődési minisztériumi, illetve az oktatás finanszírozása körül kirobbant botrányok is bizonyítják.
A kereszténydemokraták véleménye szerint tovább nem halogathatóak azok az anyagi ráfordítások, amelyek lehetővé teszik az oktatásügy talpon maradását.
A KDNP csak kis számú módosító indítványt nyújtott be; egyrészt nem kívánjuk a véleményünk szerint szakmailag hibás költségvetés elfogadását nehezíteni, másrészt viszont ezzel is szeretnénk bizonyítani, hogy az oktatás, felsőoktatás kormányzati kezelését illetően azt alapvetően hibásnak és kifejezetten rövidlátó politikának tekintjük.
A továbbiakban a hivatkozott példákkal illusztrálom az általam felvetetteket.
A testnevelés és sport támogatásának emelését javasoltuk. Rusznák Miklós képviselőtársam részletesen fogja majd indokolni ezt a kérdést. Én csak annyit fűznék hozzá, hogy a magyar tanulóifjúság és a felnőtt lakosság egészségi állapota teszi szükségessé mindezt.
Az egyetemek dologi kiadásainak növelése a KDNP szerint elengedhetetlen. A Kereszténydemokrata Néppárt tehát ismételten javasolja a dologi kompenzációk újbóli áttekintését - energia, szakmai anyagok stb.
Több javaslat indítványozta a hallgatói normatíva emelését - ezzel a Kereszténydemokrata Néppárt messzemenően egyetért.
A közoktatás területéről: helytelenítjük a száz főnél kisebb létszámú iskolák külön támogatásának megszüntetését. A KDNP csak akkor támogatja a kisiskolások utaztatását, ha ez bizonyíthatóan a gyerekek érdekeit szolgálja. Nem tudjuk támogatni viszont azokat a törekvéseket, amelyek burkoltan jelentkeznek ebben a költségvetésben, nevezetesen a rejtett körzetesítésre utaló jeleket.
Az oktatási normatívák már két éve változatlanok, miközben a dologi kiadások összege legalább 40 százalékkal nőtt. Várható az energiaárak jelentős emelése is.
A közalkalmazotti bérek még változatlan A/1 kategória mellett is jelentős bértömeg-növekedést jelentenek.
Igaz, hogy az önkormányzatok a jövedelemadóból 30 helyett 35 százalékot kapnak vissza, ez azonban csak a jó helyzetben lévő városi önkormányzatok helyzetén javít.
(16.00)
A növekedés - számításaink szerint - a tervezettnek csak 1,78 százaléka, nem éri el a javasolt kiadástöbbletet. A kiadás előirányzat 18 milliárddal nő, a normatív támogatás összege 6 milliárddal csökken. Világos tehát, hogy a rossz helyzetben lévő önkormányzatok kötelező feladataikat nem lesznek képesek ellátni. Feltétlenül szükséges lenne az önkormányzatok differenciáltabb támogatása, ha a normatíva emelése nem megoldható.
A pedagógus szakma megújítására szánt 1994. évi pénzből 150 millió a Lupis Bankháznál elveszett. Megdöbbentő, hogy a több mint 100 millióval megnövelt összeget ugyanazokra bízzák, akik a 150 milliót elveszítették. Örvendetes, hogy az érettségi vizsgák megbecsülése növekszik, megjelent az érettségi elnökök díjazásának lehetősége, de továbbra sem megoldott a vizsgáztató tanárok díjazása.
Végezetül az egyházi iskolák támogatásáról néhány szót. Semjén Zsolt kollégám ezt részletesen elemezte, pusztán azért szeretnék erre én is kitérni, mert az a véleményünk, hogy a költségvetésben az egyházi iskolák támogatása nem megfelelő mértékű, nem törekszik arra, hogy a 40 év negatív következményeit minél hamarabb orvosolja és figyelembe véve a társadalom és az egyházak igényeit, kedvező lehetőséget teremtsen a fejlesztés a magyar társadalom és a magyar oktatásügy számára szükséges mértékéhez. Ezért adtunk be több módosító javaslatot az egyházi oktatás feltételeinek javítása érdekében.
Javasoljuk azonkívül a tisztelt kormánypárti képviselőtársainknak, hogy ismételten gondolják át a KDNP módosító javaslatait a jövő, tehát a megfelelő oktatás érdekében. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me