DR. RASKÓ GYÖRGY

Full text search

DR. RASKÓ GYÖRGY
DR. RASKÓ GYÖRGY (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Mint ismeretes, a mezőgazdasági támogatások egyik nagyon jelentős tételét, a termelési költségek csökkentését célzó támogatás fejezetcímét, mely 14 milliárd forintra volt tervezve a költségvetési törvényjavaslatban, 5,5 milliárd forinttal csökkentették a gázolaj-támogatás elvétele miatt, ennyivel csökkent a fejezetcím rendelkezésére álló keretösszeg. A maradó 8,5 milliárd forint azonban rendkívül kevés, illetve egyértelműen nem elegendő arra, hogy azokat a törvényben és kormányrendeletekben vállalt kötelezettségeket teljesíteni lehessen a költségvetésből, amelyek - mint determináció - 1995-re fennállnak. Ennek alátámasztásául szeretném felsorolni, hogy milyen tételekről van szó, amelyet csak újabb törvénnyel, illetve kormányrendelettel lehetne megszüntetni, és remélem, erre semmiképp sem gondol a kormányzat akkor, amikor a mezőgazdaság támogatását kiemelt módon kívánja 1995-ben kezelni.
Mint ismeretes, a termelési hitelek támogatása 10 százalék kamatpont, ennek a nagyságrendje mintegy másfél milliárd forint. Mivel 1995-től egy nagyon jelentős állatfajra, a baromfira is kiterjed ez a 10 százalékpont kamattámogatás, ez további 500 millió forinttal növeli a hitelkamat-támogatási kiadásokat.
A felvásárlásihitel-támogatáshoz kapcsolódó kamattámogatás hasonlóan mintegy másfél milliárd forint determinációt jelent, de tudjuk azt, hogy 1995-re a tárca 5 százalékról 10 százalékra kívánja növelni a gesztorokon, tehát a különböző integrátorokon keresztül történő termeltetéshez adott hitelkamat-támogatást. Ez mindenképpen tovább növeli ezt a forrásleterheltséget.
Az áthúzódó aszálykáros hitelek, melyeknél 20 százalékpont a kamattámogatás - itt szintén determinációról van szó, mert már a korábban felvett hitelek kamattámogatása fog 1995-ben mint költségvetési kiadás megje-lenni -, ennek nagyságrendje mintegy egymilliárd forintra tehető.
Ismeretes, hogy a kormány - nagyon helyesen - a mezőgazdasági beruházásokat, elsősorban a gépbeszerzéseket kívánja jelentős mértékben szubvencionálni; legalábbis a hitelek kamattámogatása itt 70 százalék lesz, ami kerekítve nagyjából újabb 20 százalékpont kamattámogatást jelent. Ennek a nagyságrendje a földművelésügyi tárca szerint mintegy 2-2,5 milliárd forint. Egészen biztos, hogy ekkora összegben szükség lesz erre a forrásra, természetesen akkor, hogyha a kamattámogatáshoz hosszú lejáratú refinanszírozási hitel vagy egyéb más, hosszú lejáratú forrás is párosul, és bízunk abban, hogy ez 1995-ben - mint lehetőség - a mezőgazdasági fejlesztéseknél mindenképpen rendelkezésre fog állni mind a szövetkezeteknek, mint az egyéni vállalkozóknak vagy gazdasági társaságoknak.
Ennek az összege idáig 6,5-7 milliárd forint, és mondom, ez determináció, tehát gyakorlatilag az átlagos feltételek bekövetkezését nézve, ez a kiadás már mindenképpen előre nemhogy betervezhető, de elköltöttnek számítható. Ha hozzáteszem azt, hogy a vetési támogatás mintegy 2,7 vagy 2,8 millió hektár körüli nagyságrendet fog érinteni - mint tudjuk, ez 2 ezer forint hektáronként -, ennek a nagyságrendje 5,4-5,8 milliárd forint közé fog esni. Máris látjuk, hogy a termelési költségek csökkentését célzó támogatások fejezetcímének támogatási oldalán 12,5 milliárd forint jelenik meg, ha az előbb általam említett tételeket összeadjuk, ezzel szemben 8,5 milliárd forint maradt, vagyis a kettő közötti különbség 4 milliárd forint.
Ez a 4 milliárd forint, amely mindenképpen fel fog merülni, úgy érzem, szükséges, hogy 1995-ben az ágazat rendelkezésére álljon. A kérdés az, hogy honnan lehet erre forrást szerezni.
Azt hiszem, hogy a Pénzügyminisztérium bevételei között tervezett, a XXV. fejezet 3. alcímében lévő vám- és importbefizetéseknél 5 milliárd forintra becsülik azt a többletbevételt, amely az agrárvámok emeléséből fog származni 1995-ben. Úgy gondolom, ha 5 milliárd nem is lesz - mert biztos, hogy szűkíti a keresletet a megnövekedett költségek miatt az importtermékek felé -, de 4 milliárd forinttal 1995-re ilyen bevétel címén reálisan számolhatunk.
Tehát az ellentételezés az a 4 milliárd forint, ami ebből a megemelt vámból származik a Pénzügyminisztérium számára, a kiadási oldalon pedig - hangsúlyozom - ez a plusz 4 milliárd forint akkor is fel fog merülni, hogyha ehhez később pótköltségvetési akcióhoz kell nyúlni.
Hozzáteszem és elismerem, hogy az átcsoportosítás így sántít, ugyanakkor szeretném jelezni azt, hogy az exportszubvenció és egyéb más támogatási keretek leterheltsége miatt a jövőben nem lesz arra lehetőség, hogy a reorganizációs hitelkerethez adott támogatási keretből vagy éppen az exportszubvencióból csoportosítson át a Pénzügyminisztérium - az FM-mel egyetértésben - ennek fedezésére plusz-forrásokat.
Ugyanis az exportszubvenció, amely 2,5 milliárd dolláros bevételhez igazított, azt jelenti, hogy 14,8-ról 12,2-re fog csökkenni az export átlagos támogatottsági szintje, tehát ott reálértékben is van egy nagyon jelentős csökkenés. Ha hozzávesszük azt, hogy a reorganizációs hitelkerethez adott kamattámogatási összeg már most 80 százalékban determinált, tehát elköltött automatizmust visz maga után 1995-ben, innen nem nyílik lehetőség átcsoportosításra.
Tudomásom szerint a Pénzügyminisztérium elfogadta a MOSZ azon álláspontját, amely három éve folyamatosan újra és újra előjön, hogy tagi kölcsönökhöz, a szövetkezeti tagok által nyújtott kölcsönökhöz is járjon kamattámogatás, legalább 10 százalékpont nagyságrendben. Ennek a forrását sehol nem látom, ennek a fedezetét ebben a fejezetben sehol nem látom. Úgy gondolom, ha csak 10 százalékpontos kamattámogatást veszünk és egy 10 milliárd forint körüli összeget, az is mintegy egymilliárd forinttal növelné ezt a kiadási tételt.
(12.40)
Én azt hiszem, ha a kormány - nagyon helyesen - a mezőgazdaság támogatására nagyobb keretösszegeket kíván biztosítani, jelentős exportnövelést tűz ki célul maga elé, azt hiszem, ahhoz a támogatásoknak legalább a szintentartása szükséges lenne. Ebbe a termelési költségek csökkentését szolgáló támogatások maximálisan beletartoznak. Azt hiszem, nem lehet elvitatni, hogy az előző kormány vetési támogatási akciója vagy éppen a reorganizációs támogatási akciója egyértelműen sikeres volt. Nagyon szerencsétlen dolog lenne, ha 1995-ben - források hiányában - nem lenne költségvetési fedezet pont ezen támogatásokra. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me