DR. ROTT NÁNDOR

Full text search

DR. ROTT NÁNDOR
DR. ROTT NÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony.
Igen tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Azt hiszem, elnök asszony figyelmeztetése teljesen felesleges volt, hogy a miniszterek vagy legalább az államtitkárok legyenek itt, a költségvetés vitájában. Mert úgy látszik, a kormány olyan kevés érdeklődést tulajdonít ennek a vitának, hogy jelenlétével ki sem tünteti.
Azt hiszem, teljesen igaza van. Ez a vita nagyrészt formális. Ez a vita nagyrészt felesleges. Önök ott a túlsó oldalon eldöntötték, hogy mi bármit mondunk, önök ezt a költségvetést meg fogják szavazni. Mi itt beszélhetünk reggeltől estig, bár az időnk rendkívül korlátozott.
Mielőtt érdemi mondanivalómra térnék, ügyrendi megjegyzéseket vagyok kénytelen tenni a vita eddigi lebonyolódásához, függetlenül attól, hogy jelen van-e a kormány vagy nincs.
Az Országgyűlés akkor is a legnagyobb közjogi méltóság és az egyetlen közjogi méltóság Magyarországon, akár van kormány, akár nincs. Meg kell mondanom, az Országgyűlés ülését vezető előző elnök asszony rendreutasította az igen tisztelt fideszes képviselőtársamat, hogy mondja meg, pontosan melyik törvényhellyel, melyik módosítással kíván foglalkozni.
Kérem, a kormány rendkívül sürgősen, nemzeti érdekre való hivatkozással egy feszített menetet kért, és ehhez az ellenzéki pártok hozzájárulásukat adták, hogy a nemzeti tekintélyen csorba ne essék, idejében létrejöhessen a jövő évi költségvetés. Ez egy gesztus volt.
A másik oldalról: most számon kérik tőlünk azokat a működési szabályokat, amelyek egy normál menetre vonatkoznak. Szükségállapotot hirdetnek és ebben az ellenzék részéről normál viselkedést és azoknak a rendkívül bonyolult szabályoknak a megtartását kívánják - kvázi követelik -, amelyek egy hosszabb vitában lettek volna lehetségesek.
Kérem szépen, bár ez a folyosón hangzott el, az egyik kormánypárti, igen tisztelt képviselőtársunk szóvá tette, hogy Torgyán József igen tisztelt képviselőtársam, barátom és a Független Kisgazdapárt elnöke miért hozta szóba beszédében az átlagjövedelmet vagy a mini-máljövedelmet, a nyolcezer-nem-tudom-hány forintot és a bankelnökök milliós havi fizetését.
Kérem, ez egy korlátozási törekvés, hogy valódi társadalmi problémák elől zárjuk el az Országgyűlést. Az Országgyűlés és a környezetvédelmi vita nem szűkíthető le arra, hogy az egyik költségvetési alcím 1 millió 200 ezer forintot vagy 1 millió 300 ezer forintot kap. Emögött igen mély társadalmi problémák rejlenek és ezeket bizony részletkérdések kapcsán is felszínre kell hozni.
Elnézést ezért a kis ügyrendi kitérőért.
(15.00)
Most rátérek a lényegi mondanivalómra, ami részletkérdésekre vonatkozik. És - hogy a kormánypárti tisztségviselők kényes ízlésének is eleget tudjak tenni - meg fogom mondani: mondanivalóm első része azokra a módosító javaslatokra vonatkozik, amelyeket többedmagammal nyújtottam be a NATO-val kapcsolatos költségvetési kiadások növelésére.
Az előző órákban itt, ebben a parlamentben nemes vetélkedés folyt arról, hogy kinek szívügye inkább a NATO, az ország védelmének valamiféle nyugati védelmi rendszerhez való kapcsolása - amely része egyben az Európai Közösséghez, az Európai Unióhoz való csatlakozásunknak is. A kérdés rendkívül fontos, az ország biztonsága szempontjából valóban alapvető - bár én azért fölhívnám a figyelmet, hogy túlzott reményeket ehhez ne fűzzünk, mert hogy a NATO mire képes, az most a volt Jugoszlávia területén azért megmutatkozik. De reméljük, hogy majd jobb lesz, és az ország integritása, függetlensége, védelme szempontjából valóban fontosak ezek a kapcsolatok, ezeknek az építése. Többedmagammal ennek az elősegítése érdekében módosító indítványt nyújtottam be - ehhez majd kérni fogom az önök támogatását.
Föl kell azonban hívni a figyelmet, hogy a költségvetés jelenlegi formájában az Állami Számvevőszék hozzáfűzött véleménye éppen a honvédelmi költségek között nagyon vitatható mozzanatokra hívja föl a figyelmet. Bár a honvédelmi államtitkár úr most éppen nem ér rá idefigyelni, mert valami másról folytat beszélgetést... (Derültség.)..., azonban mégis meg kell említenem: az Állami Számvevőszéknek a költségvetésükhöz fűzött észrevétele az, hogy éppen a dologi kiadások olyan alacsony szinten mozognak, ami veszélyezteti a honvédség működőképességét.
Kérem szépen, amikor itt folyt ez a lelkes vita, hogy miként csatlakozzunk minél előbb a NATO-hoz, akkor nekem a régi magyar történelemből a hasonlóan lelkes, nemes - igaz, a pozsonyi országgyűlésen, a rendi ország-gyűlésen elhangzott - "Vitam et sanguinem" jutott eszembe, amikor a magyar országgyűlés életünket és vérünket kínálta föl Mária Teréziának, de az anekdota szerint hozzátették, hogy zabot azonban nem. Kérem szépen, tehát anyagi kiadásokat nem vállalt az akkori rendi országgyűlés, vagy legalábbis nem akart vállalni.
Kicsit erre emlékeztet engem ez az egész, a NATO-hoz való közeledésünk: itt frázisokban, dekrétumokban, nyilatkozatokban nincs hiány, amikor azonban valóban arról lenne szó, hogy az ország védelmi erejét, a honvédséget legalábbis azon a színvonalon tartsuk, ami bár nagyon alacsonyan áll a NATO-követelményekhez képest, de mégis elindul arrafelé, akkor ennek, úgy láttam, ez a költségvetés nem tesz eleget, és a mi kis módosító indítványunk csak egy nagyon-nagyon csekély hozzájárulás ahhoz, hogy előbbre haladhassunk ezen a területen.
A másik kérdés, amire most még tán van másfél percem: azok a javaslatok, amelyeket mi támogatni fogunk, nevezetesen az adó- és pénzügyi szervezetek költségvetési támogatásának a növelése. Megítélésünk szerint óriási tartalékok rejlenek az elmaradt állami bevételek behajtásának a területén. Ha az állami szervek nagyobb arányban tudnák behajtani az elmaradt költségvetési kötelezettségeket, akkor ez jelentős állami többletbevételt eredményezne. Ehhez azonban olyan állami szervezetekre lenne szükség, amelyek mind emberanyagukban, mind az alkalmazottak, a munkatársak megfizetésében, mind a dologi, műszaki ellátás tekintetében képesek ennek a feladatnak az elvégzésére.
Ezért egyfelől javasoljuk és kívánjuk, hogy hatékonyabban lépjen föl a kormány az elmaradt állami bevételek, adótartozások, közdíjak, közmű-tartozások, a társadalombiztosítás tartozásainak a behajtásában. Ehhez azonban teremtsük meg a feltételeket is, hogy olyan szervezet, olyan apparátus jöjjön létre, amelyik ezt hatékonyan el tudja végezni. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me