DR. ROTT NÁNDOR

Full text search

DR. ROTT NÁNDOR
DR. ROTT NÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr.
Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Meg kell jegyeznem, hogy azért beszélek két részletben, mert különféle szempontok szerint be voltak centizve a beszédlehetőségek, de a költségvetésnek két részletkérdéséhez szeretnék hozzászólni.
Az egyik, amit Kónya Imre igen tisztelt képviselőtársam említett: ez a kistelepülések iskola-fenntartásának a problémájához kapcsolódik.
Félreérthetetlenek a kormányprogramnak és a költségvetésnek azok a tendenciái, amelyek arra irányulnak, hogy a kistelepülések helyett valamiféle körzetesítés induljon meg.
Két nyomvonalon is lehet ezt világosan követni. Az egyik a kistelepülések támogatásának és az általános iskolai oktatás ottani támogatásának egy más rendszerrel való felváltása, amelyik nyilvánvalóan valamiféle körzetesítéssel fog járni. Ez az egyik nyomvonal, amelyikből ez nagyon világosan kiolvasható. A másik pedig a MÁV szárnyvonalainak, az úgynevezett kihasználatlan vonalainak a megszüntetésére irányuló törekvés, amelynek során első lépésben 600-900 kilométeres, de végső soron több ezer kilométeres MÁV-vonalat kívánnak megszüntetni azon az alapon, hogy az nem gazdaságos, és helyette a közúti közlekedés, az autóbusz- és teherautó-forgalom az, ami gazdaságosabb ezen a terülten.
Meg kell jegyeznem, nyilatkoztak ebben a kérdésben a teherautó-fuvarozók, és elmondták, hogy ők erre a helyettesítésre egyáltalán nincsenek felkészülve. Azt is nagyon jól tudjuk, hogy az autóbusz-forgalom vagy teherautó-forgalom nem pótolja a MÁV-ot. Sok száz települést, kistelepülést, kisebb-nagyobb községet érint ez az országban.
Képviselőtársaim, gondolják végig: ezekben a falvakban, községekben egyszer meg fog szűnni az iskola, és áttevődik valami másik településre, és meg fog szűnni a vasút, ami bekapcsolja ezeket a településeket, ezeknek a lakóit az ország vérkeringésébe. Nyilvánvaló, hogy meg fog indulni a népesség elvándorlása - ennek az európai közelmúlt történetéből is vannak példái. Az olaszok az 1950-es években így hajtották végre az úgynevezett dél-olasz fejlesztési tervet, a mezzogiorno tervet, és az lett az eredménye, hogy sorban felszámolódtak a kisfalvak, a kistelepülések, nagyobb településekre koncentrálódott a lakosság.
Ez nemcsak annyit jelent, hogy embereket kiszakítunk megszokott életkörülményeikből, egy belső népvándorlást indítunk meg ezzel, hanem egyben azt is, hogy az ország területének a belakottsága fog megszűnni. Hasonló állapotot fogunk, fognak létrehozni, mint ami a török megszállás alatt történt: az ország egy nagy része elpusztult, éppen azért, mert a településszerkezetet megbontották, felszámolták, ellehetetlenítették.
Ennek a költségvetésnek két olyan tétele is ebbe az irányba mutat - valószínűleg még több is -, amelyek ezt a tendenciát segítik elő, vagy legalábbis nem gátolják meg.
Az egyik, ami a közoktatás támogatását illeti, a másik pedig, ami a vasúthálózatnak a fenntartását.
Nagyon súlyos felelősséget vállal magára ez az Országgyűlés, nagyon súlyos felelősséget fognak önök magukra vállalni, hogyha ezt a tendenciát megszavazzák. Ezek olyan károk, amelyeket néhány év alatt el lehet követni, de amelyeknek a helyrehozatalához majd később évtizedekre lesz szükség.
A másik kérdés, a költségvetésnek egy másik részletkérdése, amiről szólni szeretnék.
Balsay István, igen tisztelt képviselőtársam mondta az iménti felszólalásában, hogy a költségvetés fokozza az állam eladósodását, pontosabban, hogy ezt most az önkormányzatok eladósodása követi a jelenlegi költségvetés következményeképp.
Én továbbmegyek: felhívom az igen tisztelt képviselőtársak figyelmét, hogy egy rejtett eladósodási folyamat is megindul, éspedig ennek a költségvetésnek a hátterében. Nevezetesen az, hogy a teljesen irreálisan túlméretezett privatizációs bevételi előirányzatokról már ma nagyon jól tudja a kormány, hogy teljesíthetetlenek, nagyon jól tudja a kormány, hogy ezeknek a privatizációs bevételeknek a befolyására nem fog sor kerülni. Mindenki, aki csak érintőlegesen is foglalkozott a közgazdaság-tudománnyal, nagyon jól tudja, hogy abban ilyen mértékű ugrások nincsenek, hogy egyik évről a másikra ezek a privatizációs bevételek megtöbbszöröződjenek, ráadásul egy romló gazdaságban. A kormány is nagyon jól tudja ezt.
Megindul egy hátsó csatornán keresztül a jövedelmek előteremtése. Már most folyik, elkezdődött, legalábbis előkészületi szakaszban van a ma még állami kezelésben vagy többségi állami tulajdonban lévő vállalatok hitelfelvételi kampánya. Következésképp a privatizáció előtt álló, ma még állami kezelésben, állami tulajdonban és igazgatásban lévő vállalatok, nagyon jól központosított instrukciók alapján, elkezdik a hitelfelvételeket.
(15.50)
Ha ez nem így van, akkor majd nagyon csúnyán meg fog engem cáfolni a pénzügyminiszter úr.
Megindultak a hitelfölvételek, és ennek a következménye az lesz, hogy a majdan privatizációra kerülő állami tulajdonú vállalatok még egy hiteltartozás-csomagot is a hátukra fognak venni a leromlott eszközállomány, a rosszul strukturált termelési szerkezet mellé, és következésképpen az amúgy is rossz körülmények között privatizációra váró állami vagyon ezeknek a rejtett hitelfolyamatoknak - legalábbis a burkoltan, háttérben lezajló hitelfolyamatoknak - a következményeként még tovább veszít az értékéből, és még jobban aláássa azokat az amúgy is szegényes erőforrásokat, amelyek a magyar jövő előtt és a gazdasági fölemelkedés előtt egyáltalán rendelkezésünkre állnak.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me