DR. SCHAMSCHULA GYÖRGY

Full text search

DR. SCHAMSCHULA GYÖRGY
DR. SCHAMSCHULA GYÖRGY (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon röviden kívánok hozzászólni, már csak azért is, mert a közlekedési tárca költségvetését kívánom érinteni. S úgy gondolom, nem illik visszaélni azzal, hogy valamikor több betekintésem volt a tárca ügyeibe.
A tisztelt Háznak egy tételt szeretnék a figyelmébe ajánlani: az úgynevezett regionális csatornázási programnak a visszafejlesztését.
A Balaton környezetvédelmi állapota - azt hiszem - mindnyájunk előtt ismert. Tudjuk, hogy a tó, Magyarország talán legértékesebb természeti kincse, nagyon súlyos állapotban van.
Ezt megelőzendő, korábban kidolgozott a tárca a Környezetvédelmi Minisztériummal közösen egy programot, amely a tó melletti települések csatornázását volt hivatva finanszírozni. Három ilyen részprogramról van most szó: Siófok, Balatonmária és Keszthely térségének csatornázásáról.
A jelenlegi költségvetésben ezeknek a részprogramoknak az időbeli elcsúsztatása van megfogalmazva, magyarul mondva, kevesebb pénz jut rá, mint amennyi időarányosan tervezve volt. Ez azt jelenti, hogy ezek a csatornaművek és víztisztítóművek később készülnek el, mint ahogy ezt terveztük, és ezáltal még jó pár éven keresztül a beömlő szennyvíz továbbra is fertőzni, szennyezni fogja a Balatont.
Azt hiszem, a Balaton nagyon súlyos helyzetben van. Ezt különösen tudja mindenki, aki az elmúlt nyáron a tó partján nyaralt, vagy egyáltalán valami köze van a magyar tengerhez.
Azt kérem most önöktől, elsősorban azoktól a képviselőktől, akiknek a képviselői mandátumterülete a Balaton partján fekszik, de mindazoktól, akik azt a több százezer, talán egy-kétmillió embert képviselik, akiknek valamilyen okból kedves a Balaton, vagy azért, mert ingatlanuk van a Balaton-parton, vagy azért, mert oda járnak nyaralni, ha kell, akár a vízkészlet-használati díj minimális megemelése árán is, de teremtsük elő azt a két-háromszázmillió forint többletet, amellyel az eredeti ütemtervet lehet tartani a Balaton-parti csatornázások kiépítésével.
Úgy gondolom, a Balaton válságos helyzetben van. Ne tegyük tehát azt, hogy befogjuk a szemünket nem törődve és szűk, merkantilista, sőt nem is merkantilista, hanem fiskális politikát folytatva megpróbáljuk a jövőre hárítani az összeomlás felelősségét.
Mi mindnyájan felelősek vagyunk azért, hogy Magyarország legnagyobb tava többmillió embernek a für-dő-, pihenő-, rekreációs helye valóban megmarad-e nemzeti értéknek, vagy csupán egy térképen jelölt vízfelület lesz belőle.
Kérem önöket, támogassák az előterjesztést. Aránylag kis összegről van szó. A vízkészlet-használati díj ilyen mértékű megemelése valóban nem jelentene jelentősebb kiadást egyetlen vízfelhasználónak sem.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me