VARGA JÓZSEF

Full text search

VARGA JÓZSEF
VARGA JÓZSEF, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetési bizottság a beadott több mint kétszáz módosító indítványt megtárgyalta. Akkor, amikor a módosító indítványokról döntenünk kellett, elsősorban azokat a szempontokat vettük figyelembe, hogy ennek a költségvetésnek a kiadásai jelentős mértékben nem növelhetőek. Tehát azokat a módosító indítványokat, amelyek jelentős kiadásnövelést eredményeztek volna, illetőleg amelyek a normatívák módosításán keresztül szintén jelentősebb kiadások felé fordították volna a költségvetés mérlegét, nem támogattuk.
Nem volt lehetőségünk arra, hogy azokat a bevételi előirányzat-növeléseket támogassuk, amelyek mögött konkrét intézkedés nem volt, tehát nem tartalmazta azt, hogy milyen intézkedéssel szándékozik beszedni ezt a többletet.
Úgy gondoljuk, az egyik legfontosabb kérdésben, a családok támogatásában sikerült a költségvetésben a lehetséges mértékig javítani az előterjesztést. Természetesen tudom, nagyon sokan fognak érvelni azzal, hogy kívánatosabb lett volna egy jelentősebb mértékű támogatás a családot nevelőknél, de el kell fogadnunk azt, hogy ez a kívánatos mérték a jelenlegi körülmények között még nem valósítható meg.
Néhány célzott egyházi támogatás növelésére is sor kerülhet. Ezek közül kiemelem a Pannonhalmi Apátság rekonstrukcióját, a Pázmány Péter Egyetem bővítését, illetve rekonstrukciójának megindítását, valamint a debreceni református kollégium rekonstrukciójához adott támogatásokat.
Fontos, hogy a gyermek- és ifjúságvédelmi célokra fordítható pénzeszközöknél is sikerült egy nagyon szerény mértékű növekedést elfogadni a módosító indítványok alapján. Itt említem meg azt is, hogy az óvodás kort el nem ért gyermekek bölcsődei ellátására eddig nem volt normatív támogatás. Most voltak törekvések arra, hogy ez bekerüljön a törvénytervezetbe, illetve később a törvénybe. Sajnos a normatív támogatást nem sikerült elfogadni, de most már a módosítások alapján tartalmaz ez a törvénytervezet lehetőséget arra, hogy az önkormányzatok a gyermekek bölcsődei vagy otthoni gondozásához térítéseket nyújthassanak.
Egyidejűleg örömmel jelzem azt is, hogy a Területfejlesztési Alap forrásait is sikerült, mértékében ugyan szerény összeggel, de bővíteni.
Sajnálatos módon jelentős mértékben van szükségünk oltóanyagokra is. Az erre rendelkezésre álló keretet az előzetes tervezet 50 százalékával növelték még meg egy módosító indítvány kapcsán. Kiragadott példaként ezeket szerettem volna önöknek elmondani.
Úgy gondolom, vissza kellene térni arra, amit az általános vitára való alkalmasság során már említettem, hogy az Állami Számvevőszéknek voltak nagyon jelentős javaslatai a költségvetési törvényt illetően. Ezeket a javaslatokat a kormány áttekintette, és valamennyi képviselőtársunk megkapta azt a kiegészítő füzetet, amelyben ezekre az észrevételekre a kormány megtette a maga javaslatait.
(12.00)
Örömmel olvastuk ezek között, hogy a költségvetés és az államháztartási mérleg és információs rendszerének átalakítását 1995. augusztus 31-ig el kívánják végezni. Fontos kérdés ezek között az is, hogy szigorítani szándékoznak a kincstári vagyonra vonatkozó törvény megszületéséig az ingatlanokkal való gazdálkodást. Fontos kérdés volt - nagyon sokan hozzászóltak az általános vita kapcsán -, hogy a társadalombiztosítás alapjainak állami forgóalapról való leválasztása nagyon gyors ütemben valósulna meg a törvénytervezet szerint, ezért 1995. június 30-ával történne meg a bejárás megszüntetése.
Az elkülönített állami pénzalapok szigorúbb gazdálkodását is támogatjuk. Ennek keretében célszerű lesz, ha ennek mérlegét az Országgyűlés hagyja jóvá, illetve a későbbiek során szabályozásra kerülő pénzalapoknál a beszámoló könyvvizsgáló által történő auditálása is előírás lesz.
Befejezésül szeretném még jelezni, hogy a költségvetési törvényhez beadott módosító indítványok tartalmazzák mindazokat a megállapodásokat, amelyeket az érdekegyeztetés folyamán elfogadtak, megvalósulnak, illetve az elfogadott módosító indítványok alapján részét képezik majd az 1995. évi költségvetési törvénynek. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me