VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Máris jelzem elnök asszonynak, hogy én a Fidesz módosító indítványaihoz kívánok hozzászólni a részletes vita során...(Derültség.)..., és majd lesz egy másik javaslat is, amiről szintén beszélni fogok néhány szót.
Lezárult a költségvetési vita első szakasza, a módosító indítványok beadása és a bizottsági viták első szakasza. Azt hiszem, célszerű néhány szóban szólni arról, ami eddig történt. Szólni arról a folyamatról, ahogy a vita plenáris és bizottsági tárgyalása folyt; szólni azokról az elemekről, amelyek közül néhány ismerősnek tűnik a korábbi ciklusban is képviselőként tevékenykedő parlamenti képviselők számára.
Ismerős elemeket fedezhetünk fel nemcsak abban, hogy a törvényjavaslat szerkezete változatlan és gyakorlatilag ugyanazokkal a reálértékben csökkentett kiadási tételekkel találkozunk, mint a korábbi időszakban, hanem ismerős elemeket fedezhetünk fel abban is, hogy az érdemi döntés újra a parlamenten kívül született meg.
(13.10)
Ezek a költségvetést érintő kérdések a korábbi időszakban és az utóbbi két évben már nem a parlamenti honatyák, kormánypárti és ellenzéki képviselők közötti vitákban érlelődtek meg, hanem ennek súlya, központja a parlamenten kívülre helyeződött át. Azt hiszem, a parlamentre újra csak a jóváhagyás, az elfogadás feladata maradt. S ennek nemcsak az az oka, hogy egy szűkített, illetve rövidebb időkerettel számolhatunk ebben az évben is - a korábbi évekhez hasonlóan -, hanem az új kormány, a kormányprogramnak megfelelően, valóban nemcsak szavakban, hanem úgy tűnik, fokozottabb módon az érdemi döntésekbe is be kívánja vonni az érdekképviseleteket. A kérdés persze az, hogy célszerű-e a Házban azt a vitát lefolytatni, amelyben érdemi döntések már nem születnek, hiszen a kormány a benyújtott közel háromszáz módosító indítvány közül azokat a javaslatokat nem támogatta, amelyek ezeken a megállapodásokkal érintett módosításokon kívül estek; érdemi módosító indítványokról beszélek.
Ismerős elemeket fedezhetünk fel - ha már a bizottsági vitát említettem - abban is, hogy amikor a költségvetési bizottság éppen még csak a tizedik módosító indítványt tárgyalta, már akkor szólásra emelkedik egy kormánypárti képviselő, és javasolja, hogy a vitát zárjuk le az adott kérdésben és szavazzunk. Azt hiszem, ez egy rossz gyakorlat, és becsületükre legyen mondva, az SZDSZ-es képviselők ezt nem támogatták. De rossz gyakorlat az, ha időszűkére hivatkozva lezárjuk az érdemi vita lehetőségét, és nem tesszük lehetővé - elsősorban az ellenzéki képviselők számára -, hogy az adott kérdésben kifejtsék az álláspontjukat.
Ezek utána szeretnék azokról a módosító indítványokról beszélni, amelyek a törvényjavaslathoz érkeztek. A törvényjavaslathoz 303 módosítást adtak be, és ezek között két olyan koncepcionális csomag van, amely elemeiben is összefügg, összetartozik.
Az egyik a már említett ÉT-tárgyalások következtében beadott módosítójavaslat-csomag, amely 72 indítványból áll, s amelynek nagy részét a Fidesz parlamenti frakciója is támogatta; elsősorban azokat a módosító indítványokat, amelyek adócsökkentést, vállalkozások támogatását, beruházásösztönzést érintenek.
A másik komolyabb módosítócsomag a Fidesz-frakció részéről érkezett be a törvényjavaslathoz. Ebből a 303 módosításból mi 84-et nyújtottunk be, tehát közel egyharmadát a beadott módosításoknak. Ezekről szeretnék néhány szót szólni.
A Fidesz elfogadta azt a sarokpontot, hogy a költségvetés hiányát nem kívánjuk növelni. Egyetértünk a pénzügyminiszter úrral, a kormánnyal, hogy ez a költségvetés az egyensúlyi helyzet miatt sem teszi lehetővé azt, hogy az érdemi források megtalálása, felkutatása nélkül egyensúlyrontó lépéseket fogadjon el. Mi tehát nem kívántuk a hiányt növelni.
Elfogadtuk azt az állítást is, hogy a kiadási oldalon államháztartási reform nélkül már nem lehet érdemben nagyobb tételeket találni. Természetesen lehet keresni kisebb-nagyobb összegeket - a Fidesz a maga részéről ehhez szintén hozzájárult néhány módosítással -, de újra csak föl kell hívnom arra a figyelmet, hogy itt az állami kiadások felülvizsgálata nélkül nem lehet érdemben előrelépni. Ennek a keserű piruláját, úgy hiszem, már a jövő évben le kell nyelnünk a hasonló törvényjavaslat tárgyalásakor.
Akkor viszont joggal tehetik föl a kérdést, hogy azokhoz a célokhoz, amelyeket a Fidesz az általános vitában elmondott szempontok szerint is fontosnak tart, honnan lehet forrásokat találni. Úgy hiszem, abban valamennyi parlamenti párt egyetértett korábban - és jelenleg is -, hogy nagyon fontos cél az állam számára az állami kintlévőségek behajtása. Elsősorban adó-, vám-, tb-tartozások behajtására gondolunk, hiszen ezeknek az összege nagyságrendekkel haladja meg az állami költségvetés hiányát. Eredményesebb behajtásra teszünk tehát mi is javaslatot, amikor növelni kívánjuk az adóhivatal, valamint a Vám- és Pénzügyőrség költségvetési támogatását. Hiszen nem járható az az út, amelyről például a napokban értesültünk a sajtóból, hogy csak ebben az évben körülbelül 20 milliárd forinttal nőtt az adó-kintlevőség. Azt hiszem, ha van egy támogatandó cél, akkor ehhez meg kell találnunk a költségvetési forráso-kat is.
Ugyancsak egyetértett valamennyi parlamenti párt azzal a céllal, hogy a feketegazdaság, a szürkegazdaság szférájának felszámolása, visszaszorítása, a törvényesség, a jogszabályok betartása elemi érdeke egy államnak. Ebben nemcsak az a fontos, hogy erősödjön a jogszabályi morál, a törvénytisztelet az állampolgárokban, hanem ezek bizony olyan bevételi forrásokat jelenthetnek az állam számára, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül. Mi tehát olyan módosító indítványokat nyújtottunk be, amelyek ennek a két célnak kívánnak valamilyen mértékben megfelelni.
Melyek azok a célok, amelyeket a Fidesz fontosnak tart? Négy ilyen célt hadd említsek meg!
Az első a közbiztonság, a közrend elemeinek megszilárdítása. Tehát beadtunk egy olyan módosí-tócsomagot, amely a rendőrség költségvetési támogatását irányozza elő. Szeretnénk, ha főleg a megyei rendőr-főkapitányságok és a Budapesti Rendőr-főkapitányság költségvetési támogatása nőne. Egyetértek azokkal a véleményekkel, amelyek az állami feladatok felülvizsgálatát szorgalmazzák, de nem tudok elképzelni egy olyan államműködést, amelyben a rendőrségi feladatok elvégzése ne állami pénzekből, költségvetésből történne. A rendőrséget nem lehet szponzorokra hagyni, nem lehet magán- vagy alapítványi támogatásokra bízni. Az államnak igenis elsőrendű feladata az, hogy ezeket a célokat, ezeket a szerveket támogassa.
Ugyancsak ilyen fontos célnak tartjuk az önkormányzati működés kereteinek megteremtését, a működési feltételek javítását.
Harmadik fő célként a már előbb említett gyermekkedvezményeket, gyermekes családok támogatását jelöltük meg. Ezekre kívánunk egy nagyobb összeget átcsoportosítani.
S végül, amiről a későbbiekben még más képviselőtársamtól hallani fognak, ez a közoktatás, a felsőoktatás céljaira történő átcsoportosítás.
Ez a négy cél tehát az, amelyekről úgy gondoljuk, hogy még ennek a költségvetésnek a szűkös forrásai között is lehet rájuk eszközöket találni.
Végül hadd szóljak - az idő szűke miatt röviden - arról a módosító indítványról, amelyet megütközéssel, meglepetéssel vettünk észre a bizottsági tárgyalás során. A bizottság számára készített jelentés 66. számú pontjában - már a száma is baljóslatú - találkoztunk azzal a módosítással, Kertész István és képviselőtársai neve alatt beadva, amely úgy kíván a '95-ös költségvetésben egy célt megjelölni, hogy annak a forrása és pénzeszközei nem a '95-ös költségvetésben jelennének meg, hanem a '94-esben. Itt arról a végkielégítésről van szó, amelyről a pótköltségvetésben már egy 500 millió forintos nagyságrendig döntött az Országgyűlés. Úgy tűnik azonban, hogy ez a 500 millió forint nem elégséges annak a létszámgazdálkodásnak a megoldására, amelyet a kormány végrehajt. S meglepetéssel tapasztaltuk, hogy körülbelül 1,6 milliárd forint lesz az az összeg, amelyet erre a célra kell fordítani.
Hangsúlyozom, a Fidesz parlamenti frakciója támogatja a kormánynak azt a lépését, hogy a kormányzati költségvetési szférában is szükséges bizonyos létszámintézkedések végrehajtása. Nem ezzel van gondunk - a dolog jogszabályi részét kell itt figyelembe vennünk, hiszen eléggé nonszensz, amikor egy '95-ös törvényjavaslatban hozunk olyan intézkedést, amelynek a pénzügyi fedezetmozgása a '94-es költségvetésben fog megtörténni. Ezzel gyakorlatilag 1,1 milliárd forinttal növeljük a '94. évi költségvetési kiadásokat - megjegyzem, gondolom, a hiányt is -, és mondom, meglepetéssel tapasztaltuk azt a létszámintézkedést, amire sem a pótköltségvetésben, sem a '95-ös törvényjavaslatban magyarázatot, indoklást nem kaptunk...

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me