VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Szeretnék néhány mondatban reagálni az elhangzottakra. A Fidesz olyan módosító indítványokat adott be, amelyek nem irányoznak elő adónövelést. Tehát mi azokat a forrásokat, amelyeket megjelöltünk a költségvetésben, nem adónövelés útján javasoljuk beszedni. Erről szó sincs.
A második, amit el kell mondanom, hogy valóban sokat és sokszor hallunk arról, hogy egyfajta reáljövedelem-növekedés van, ami a termelékenység növekedését megelőzi, túlfogyasztás van az országban, a lakosság a termelékenység növekedésénél nagyobb arányban fogyaszt. Ha ez így van, ez valóban kellemetlen hatásokkal jár, azonban ennek van a költségvetésre nézve kellemes hatása is. Mind a reáljövedelem növekedésének, mind a fogyasztás növekedésének adóvonzatai vannak, amivel véleményünk szerint a kormány nem számolt 1995-re. Ezek az adónövekedések, adótöbbletek bizony növelni fogják az állami költségvetés bevételeit.
Olyan módosító indítványunk is van, amely csak látszólag jelent adótétel-növekedést, bevételnövekedést. Például az egyéb lakossági adóknál van egy olyan, a gyümölcsszesz adójának 15 százalékos emelése, amivel a kormány '95-re szintén nem számolt, amiből szerintünk több pénz fog befolyni.
Én tehát föltenném a kérdést, hogy akkor ezek szerint nem fontos az állami kintlevőségek behajtása, ezek nem fognak befolyni soha többé az állami költségvetés számára? Ezeket akkor el kell engednünk, vagy mit kell tennünk? Ha soha nem teszünk olyan intézkedéseket, ha nem növeljük azoknak az állami intézményeknek, szerveknek a támogatását, amelyek ezeket a kintlevőségeket behajthatnák, akkor valóban nem számolhatunk ezekkel a bevételekkel. Ha viszont van ilyen indítvány, azt véleményem szerint támogatni kell. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me