DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Elnök Úr! Igen tisztelt Országgyűlés! Úgy érzem, az Országgyűlés egyetért abban: mindent meg kell tennünk, hogy országunk külbiztonsága garanciát kapjon. Ez nemcsak a polgárok és az ország biztonságát jelenti, de bizonyos fokig gazdasági fellendülésünknek egyik oka lehet, hogy a Nyugat bizodalmasabban és jobban befekteti esetleges vállalkozásait, a tőkéjét. Azonban az itt lezajlott, nem mindig épületes vita természetesen mutatja, hogy nem annyira mibennünk, mint a közben megváltozott világban van a késedelem oka, hiszen az Egyesült Nemzetek Szervezetét át akarják formálni, a Biztonsági Tanács talán két taggal kibővül, a Nyugat-Európai Uniónál, talán az Európai Uniónál is változások lehetnek, s nem utolsósorban a mi NATO-tagságunknál, ami esetleg sokkal közelebb volt két-két és fél évvel ezelőtt, mint ma. Azt érezzük, hogy belépett egy nagyhatalom, újra a nagyhatalmi törekvésével, az Egyesült Államoknak, Németországnak, Japánnak is gondot okozva. Nem tudják még pontosan eldönteni, hogy lényegében a nyugat-európai NATO és kelet-euró-pai vonatkozásban az EBEÉ mit fog csinálni. Az EBEÉ-t is gyökeresen meg akarják egyesek változtatni, és egy külön biztonsági rendszert óhajtanának a kelet-európai országok részére felállítani - ez ezekben a napokban dől el.
NATO-tagságunk elősegítéséhez két érvvel szeretnék hozzájárulni:
Annak ellenére, hogy a nagyhatalmak nem szoktak erkölcsi értékeket bírálni, pontosabban elismerni, Magyarország lényegében igenis megváltotta a belépőjegyét 1956-ban. Akkor egy szabad és független országért ontották a fiatalok a vérüket, s az egész világ hódolatával, úgy érzem, ezt a biztonságot kiérdemeltük.
A második, amit hiánynak érzek: az itt lévő parlamenti pártoknak megvannak a nemzetközi szervezetei, kinek-kinek a maga módján. Elég hatásosan szoktunk arról beszélni, hogy a kapcsolataink milyen erősek. Úgy érzem, hogy a parlamenti pártoknak megvan a megegyezésük arra, hogy a NATO-ba minél hamarabb belépjünk, de ennek elősegítését a nagyhatalmi törekvések között nemigen tudjuk elérni, amennyiben nem mozgósítjuk mindnyájan azokat a nemzetközi szervezeteket, amelyeknek tagjai vagyunk - gondolok a szociális, a liberális, a keresztény pártok hatalmas szervezeteire, ahol majdnem minden esetben, amikor külügyi témát említünk meg, beszélünk arról, hogy segítsék elő külügyminisztereik révén a mi NATO-tagságunkat.
Azt hiszem, ebben is további együttműködés kellene. A békepartnerség, amely az amerikai elnök, Clinton barátjának, Talbot úrnak a találmánya, jó ötlet. Kétségtelen, hogy egy előiskola lehet, de nem tudjuk, hogy az előszobában meddig fogunk várni, s azt sem tudjuk, hogy az meddig fog tartani, s nem egy elhúzódása, elhalasztása-e inkább a NATO-tagságnak, mint az elősegítése.
Azt kérem tehát igen tisztelt képviselőtársaimtól, hogy a nemzetközi szervezeteik révén segítsék - a tizenhat országot meg lehet közelíteni -, hogy a NATO-tag-ságot minél hamarabb elérjük. Az előiskola: "Partnerség a békéért" jó, de amennyiben elhúzódik, sajnos a mi biztonságunk is elhúzódhat, és a kellő garanciát nem kapjuk meg. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me