KELETI GYÖRGY

Full text search

KELETI GYÖRGY
KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Tisztelt Országgyűlés! Nem hittem volna, hogy tíz hozzászóló lesz ehhez a kérdéshez; miután a szakbizottságokban - hogy úgy mondjam - teljes egyetértés volt. És annak is örülök, hogy olyan urak is hozzászóltak, akik a kérdésben egyébként eddig nem nagyon szokták erényeiket csillogtatni. (Derültség az MSZP padsoraiban.) De a kontrákban és rekontrákban viszont eddig is kiváló eredményt értek el.
(11.40)
Engedjék meg, hogy néhány olyan kérdésre reagáljak, ami itt szakmai tekintetben elhangzott.
Mindenekelőtt Wachsler Tamás képviselő úr felvette a "Mi a lemaradás oka és miért vagyunk a harmadik helyen?" című kérdést. Én azt gondolom, hogy eddig egyetlenegy NATO-vezető vagy nyugat-európai ország katonai, honvédelmi vezetője részéről sem hangzott el rangsorolás azt illetően, hogy melyik ország melyik helyen áll a NATO-ba történő csatlakozás kérdésében.
Nem tartom szerencsés dolognak, ha mi kezdünk rangsorolni olyan kérdésekben, amiben nem versenyfutást kellene rendezni a többi országokkal - mint ahogy ezt Wachsler Tamás képviselő úr is mondotta -, hanem az adott ország teherbíró képességéhez, körülményeihez, feltételeihez és természetesen eltökélt szándékához képest kell mérni azokat a mutatókat, amelyeket mi vállalunk és becsülettel teljesítünk annak érdekében, hogy a NATO tagjai lehessünk.
Hasonló az elmaradt gyakorlatok kérdése is, hiszen egyetlenegy vezető nem fogalmazta meg kritikaként a NATO részéről, hogy Magyarország úgy döntött: szakaszerővel nem vesz részt egy holland és egy lengyel gyakorlaton. Amint ez ismert, még a korábbi kormány hozta meg ezt a döntést, mert a "Partnerség a békéért" programnak pontosan az a lényege, hogy a partnerségben résztvevő országok önként vállalják, hogy milyen tevékenységben kívánnak a partnerországokkal együttműködni és milyenben nem.
Azt gondolom, hogy az az egyéni partnerségi program, amit több mint két héttel ezelőtt átadtunk, világosan tükrözi, hogy milyen nagyon szerteágazó együttműködésre készülünk, és az a lényeg, hogy ezt becsülettel tudjuk teljesíteni.
Hogy lassúbbnak tűnik, mint ahogy mi szeretnénk? Nem mi döntjük el. Ezt a NATO-nak kell eldöntenie, a NATO-nak kell kinyitnia az ajtót és beengedni a résztvevő országokat, és - ahogy nagyon helyesen elhangzott - tizenhat NATO-ország egyhangú véleménye szükséges ehhez.
Végezetül engedjék meg, hogy elmondjam: Gracsov orosz védelmi miniszter úr e hónap végén Magyarországra látogat - nem ennek a kapcsán, hanem egy korábbi, még az év elején megfogalmazott meghívásra -, és ha van rá lehetőség és mód, illetve ha igényli, akkor mi meg fogjuk fogalmazni azt, hogy a NATO-hoz csatlakozás eltökélt szándéka egy szuverén ország kormányának a szándéka, és ez a szándék valamennyi parlamenti párt és frakció egyetértését bírja. Azt is meg fogjuk fogalmazni, hogy ezeknek a pártoknak a véleménye nélkül mi NATO-ügyben nem fogunk olyan döntést hozni, amely megváltoztatná a helyzetet, mert úgy ítéljük meg, hogy a honvédelem és az ország biztonsága pártpolitika feletti nemzeti ügy, amelyben teljes konszenzusra kell törekednünk, függetlenül attól, hogy az adott pillanatban milyen egy parlament összetétele.
Szeretném megköszönni a két bizottság értékelését. Kérem önöket, hogy az elkövetkező szavazásban - függetlenül attól, hogy nem is ideillő párbaj keletkezett néhány percre - ez a parlament nyilvánítsa ki azt az eltökélt szándékot, amely a kormányprogramban is megnyilvánult, hogy országunk a "Partnerség a békéért" programban való részvétellel kívánja azt az utat járni, amely mielőbb - reményeink szerint történelmi léptékkel mérve is nagyon rövid időn belül - a NATO-hoz való integrálódásunkat fogja jelenteni. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me