MÉCS IMRE

Full text search

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE, a honvédelmi bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A miniszterelnök úr november 25-ei átiratában, amelyet az Országgyűlés elnökéhez intézett, kérte ennek a határozati javaslatnak sürgős tárgyalását annak érdekében, hogy az Országgyűlés még az EBEÉ december 5-én és 6-án tartandó csúcsértekezletéig meghozhassa határozatát.
Azt írta a miniszterelnök úr: "Jelentős külpolitikai érdekünk fűződik ugyanis ahhoz, hogy a csúcsértekezleten a határozati javaslat elfogadásáról tájékoztassuk a résztvevőket."
A honvédelmi bizottság ad unum omnes, teljes egészében elfogadta és magáénak tekintette miniszterelnök úrnak ezt a felkérését. Éppen ezért rendkívül alaposan megvizsgáltuk az eredetileg T/346. szám alatt beterjesztett határozati javaslatot.
A bizottság megállapította, hogy az eredeti javaslat 3. és 4. pontja jelentős alkotmányossági aggályokat vet fel. A magyar alkotmány, történelmi múltunkból tanulva - nagyon helyesen - az Országgyűlés kétharmados egyetértését helyezi kilátásba külföldi katonák magyarországi beutazására és magyar katonák külföldön való felhasználásával kapcsolatban. Egyetértünk ezzel a szigorú alkotmányos szabállyal. Fontosnak tartjuk. Ugyanakkor a NATO-békepartnerségben való részvételünk gyakorlati kérdéseit is meg kell oldani.
Az eredeti javaslat nem volt megfelelő - hasonló észrevételt tett a külügyi bizottság is, amikor megtárgyalta és az alkotmányügyi bizottságtól elvi állásfoglalást kért erre vonatkozóan -, ugyanakkor rendkívül sürgetett bennünket az idő, ezért a honvédelmi bizottság december 1-jére, csütörtökre rendkívüli ülést hívott össze ennek a kérdésnek a rendezésére.
Erre az ülésre meghívtuk a Honvédelmi Minisztérium, a Belügyminisztérium, a Pénzügyminisztérium és a Külügyminisztérium felhatalmazott képviselőit, akikkel együtt rendkívül részletesen megvitattuk a kérdéskört és közösen egy új szöveget alakítottunk ki, amelyet a honvédelmi miniszter úr az akkor ülésező kormány elé vitt. A kormány pedig - elfogadva ezt az új változatot - sürgősséggel beterjesztette ide, a tisztelt Ház elé.
A legfontosabb elvi kérdés az volt, hogy a keretdokumentum tulajdonképpen nemzetközi szerződésnek tekintendő-e vagy sem. A jogtudósok véleménye megoszlott. Akár nemzetközi szerződésnek tekinthető, akár nem, egy rendkívül fontos dokumentumról van szó, amelyet még az előző kormány külügyminisztere írt alá és amelyhez a részletes békepartnerségi programfelajánlást már az új kormány külügyminisztere és honvédelmi minisztere vitte el Brüsszelbe az elmúlt napokban.
Úgy gondoljuk, a parlament valamennyi pártja között egyetértés van arra vonatkozóan, hogy a NATO tagjai kívánunk lenni, hogy Magyarország minél előbb, minél hamarabb teljesítse azokat a feltételeket, amelyek a NATO-tagsághoz szükségesek, és Magyarország belátható időn belül a NATO teljes jogú tagja legyen.
Csatlakozva a honvédelmi miniszter úr álláspontjához, azt teljesen osztva, a békepartnerséget megfelelő keretnek tartjuk arra, hogy felkészüljünk erre. Az is világos, hogy a térség országainak nagy része, majdnem valamennyi ország résztvevője a békepartnerségi mozgalomnak, s ezáltal anélkül, hogy itt valami írott kötelezettségvállalás alakulna ki a NATO és a térség országai között, máris biztonságosabbá vált a térség helyzete. Ezáltal már jobb helyzetbe jutottunk az ország biztonságának szavatolása ügyében, ami pedig az Országgyűlésnek primer feladata.
Ahogy Rácskay Jenő elmondotta, a bizottság rendkívül fontosnak tartotta annak kijelentését, hogy elkülönített költségvetési keretet biztosít a békepartnerség keretdokumentumában meghatározott együttműködés végrehajtására. A NATO megbízottjaival való tárgyalások során egyértelművé vált, hogy ezt fontos garanciális elemnek tartják, és az ország reputációja szempontjából is fontos.
Ugyanakkor világossá vált, hogy előbb vagy utóbb rendezni kell a nemzetközi szerződések kérdését. Ugyanis ha nemzetközi szerződés formájában tudjuk rendezni a NATO-békepartnerséggel való kapcsolatunkat, akkor az alkotmány ide vágó rendelkezése értelmében nem szükséges esetenként engedélyt kérni az Országgyűléstől ezen akcióban való részvételre. Mivel az idő rövid volt ahhoz, hogy ezt a fontos kérdést rendezzük, ezért az 5. pontban azt javasoltuk: kötelezze az Országgyűlés a kormányt, hogy április 15-éig nyújtsa be ezen keretdokumentum törvénybe iktatását. Addig van elegendő idő arra, hogy a jogelméleti, a külügyi és az alkotmányjogi problémákat meg lehessen oldani.
(11.00)
Ugyanakkor gesztusértékű és politikai üzenet is rejlik ebben az 5. pontban, azt jelenti, hogy most az Országgyűlés határozatban erősíti meg a békepartnerségi keretszerződést. Ugyanakkor kilátásba helyezi, hogy törvény szintjén, törvényerőre emelve fogja benyújtani.
A 3. és a 4. pontban pontosan rögzítettük azt, hogy az Országgyűlés mire ad engedélyt. Nem mondott le az Országgyűlés egyszer s mindenkorra a katonai mozgások ellenőrzésének szigorú garanciális szabályairól, hanem a következő évre tette ezt lehetővé.
Két melléklete van a határozati javaslatnak. Az első az eredeti keretdokumentum, a második pedig rögzíti, hogy milyen csapatmozgásokat kíván a békepartnerség keretében a magyar kormány a következő évben végrehajtani. Ezekben határozott számok vannak, világos, áttekinthető rendelkezés, ez a 2. számú melléklet immanens része a határozati javaslatnak. Ezzel együtt fogadtuk el és alakítottuk ki.
Levonta a bizottság azt a következtetést, és jelzi, hogy elkerülhetetlen, hogy a nemzetközi szerződésekről és a megállapodásokról, valamint azok részletes szabályairól minél előbb törvény szülessék. Az elmúlt ciklus során voltak erre javaslatok, azoknak a felhasználásával körültekintően meg kell ezt oldani.
Úgy gondoljuk, hogy fontos üzenetet közvetít maga a határozati javaslat és az is, hogy ezt sürgősséggel, gyorsan, és lehetőleg vita nélkül elfogadjuk.
A honvédelmi bizottság egyhangúlag alakította ki ezt a szöveget, a négy minisztérium képviselőivel teljes egyetértésben, és nemcsak vitára alkalmasnak tartja ezt az anyagot, hanem tiszta lelkiismerettel elfogadásra ajánlja a Magyar Köztársaság Országgyűlésének. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me