DR. RUBOVSZKY GYÖRGY

Full text search

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY
DR. RUBOVSZKY GYÖRGY (KDNP): Köszönöm szépen. Ígérem, hogy nagyon rövid leszek.
Magyarország csatlakozott ahhoz az egyezményhez, amely előírja, hogy az ügyvédek fegyelmi ügyében is biztosítani kell a bírói felülvizsgálat lehetőségét. A kormány által előterjesztett törvényjavaslat ezt a felülvizsgálati lehetőséget úgy képzelte el, hogy a fegyelmi eljárás során megalakítandó másodfokú fegyelmi tanácsba vonnak be bírót. Tulajdonképpen ez volt az, ami arra indíttatott minket, ügyvédeket - hadd mondjam, hogy civil foglalkozásom szerint ügyvéd vagyok -, hogy ezt egy kicsit rövidnek tartom, és az ügyvédi kamarák autonómiájának sérelmét véltem felfedezni ebben.
Azt a megoldást kerestük, hogy a nemzetközi egyezménynek megfelelő eljárás biztosítása mellett, de az ügyvédi kamarák autonómiájának megtartásával ezt a kérdést rendezni lehessen. Dr. Pálos Miklós képviselőtársammal közösen ekkor terjesztettük elő először azt a módosító javaslatot, amely szerint első-, másodfokon a fegyelmi eljárásra a megyei ügyvédi kamara, illetve az Országos Ügyvédi Kamara fegyelmi tanácsai járnak el, majd harmadfokon egy felülvizsgálati eljárás során jött volna létre az a bírák és ügyvédek által létrehozott közös fegyelmi tanács, amely az igazságügyi-miniszter úr által előterjesztett módosításban is szerepelt.
Ezt a kérdést hosszabb egyeztetés követte. Az egyeztetés után, hála az Igazságügyi Minisztérium kompromisszumkészségének és rendkívül nagy segítőkészségének, kialakult az a variáció, amelyet tulajdonképpen kapcsolódó módosító indítványként terjesztettünk elő. Ez a kapcsolódó módosító indítvány azt tartalmazza, hogy a ügyvédség első- és másodfokon saját hatáskörén belül tudja rendezni a fegyelmi eljárásokat, és a másodfokú jogerős fegyelmi határozat ellen az egyébként is létező közigazgatási bírósági eljárásszerűen jön létre az a felülvizsgálati eljárás, amelyet ez az egyezmény Magyarországra nézve is kötelezővé tett.
Tisztelettel, a részletekbe belebocsátkozni nem kívánok. Gyakorlatilag ezzel a kapcsolódó módosító indítvánnyal, a három pontba bontott megoldással ez a koncepció megvalósul. Meggyőződésem szerint úgy a nemzetközi egyezmények, mint az ügyvédség belső érdekének megfelel Annyit hadd mondjak el, hogy legjobb tudomásom szerint az alkotmányügyi bizottság, valamint az előterjesztő is a bizottságban ezt a kapcsolódó módosító indítványt támogatta. A tisztelt Háztól is azt kérem, hogy szíveskedjenek majd a szavazás során ezt a kapcsolódó módosító indítványt támogatni.
(17.30)
Egy mondat erejéig szeretném elmondani, hogy ebben az egész előterjesztésben közösen tevékenykedtünk dr. Pálos Miklós képviselőtársammal. A kapcsolódó módosító indítvány kizárólag azért lett egy személyben előterjesztve, mert képviselőtársam abban az időpontban, amikor ez időszerűvé vált, külföldön tartózkodott. Ezt a jegyzőkönyvnek szerettem volna feltétlenül jelezni. Annak ellenére tehát, hogy csak az én nevem alatt van előterjesztve, ez a közös tevékenységünk gyümölcse.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me