DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Nagyon nehéz szavakat találni egy ilyen péntek után, ami azt hiszem, igazi nagypéntekje volt az országnak. A rádióban hallhattak róla, és a televízióban mindnyájan láthatták azokat a döbbenetes képeket, ami engem személyesen ért ott, amikor egy-két órával az események után... Nagyon-nagyon nehéz pillanatok következtek, amikor a halottakat éppen leterítették... egy nagyon szép szőke lányt is - talán 18 éves lehetett -, aki talán éppen a szolnoki Edda-koncertre sietett.
Szeretném kifejezni a kormány nevében, a minisztériumunk és a magam nevében a mély részvétet az áldozatok hozzátartozóinak, együttérzésünket a sérülteknek, akiket többen meglátogattunk a kórházakban.
Mint ismeretes, huszonkilenc embertársunk hunyt el, sajnos nagyon-nagyon sok fiatal, és ketten még életveszélyes állapotban vannak.
Ugyanakkor szeretném megköszönni azt a hihetetlen együttműködést, ami megnyilvánult ezen az estén és éjszakán. Ahogy a szolnoki MÁV-kórház igazgatója elmondta: akik életben maradtak, azok sorsa a helyszínen dőlt el. Milyen fejetlenség lehetett volna egy ilyen katasztrófa után vagy alatt! Ezzel szemben a rendőrségnek, tűzoltóságnak, honvédségnek, a MÁV műszaki alakulatoknak és mindenkinek a fantasztikusan gyors és hihetetlen együttműködése nyilvánult meg.
Az emberi nagyságok példájának sorozatát tapasztalhattuk, például a taxisokét, akik ingyen vitték azonnal a kórházakba a könnyebb sérülteket, és még számos olyan nagyszerű példája az emberi együttműködésnek, hogy az ember hite valóban visszatért: ez egy nagyszerű nemzet.
Szeretném elmondani - talán közismert -, hogy a kormány gyorssegélyt állapított meg, és a kegyeleti segélybizottság tegnapi ülése tegnap már ennek a részleteit is elmondta, ismertette és megbeszélte. Ez nagyon hamar az áldozatok hozzátartozóinak a kezébe juthat, és természetesen a sérülteknek is megfelelő módon kárpótlást... Kárpótlást...? Ilyenkor persze nem beszélhetünk kárpótlásról, de mégis valamit ebben a nehéz helyzetben.
Ami az okokat illeti, ma már szinte bizonyossággal állítható, hogy súlyos emberi hiányosságok okozták. Ez sok kérdést felvet sokunkban, hiszen ezek a biztosítóberendezések Európa-szerte üzemben vannak. Kétségkívül nem a világ legkorszerűbbjei, de nagyon biztonságos Siemens-berendezések. Ezeknek üzemeltetése, tehát az emberi tényező, rendkívül fontos tényező ebben az esetben. Ezek a berendezések, amelyek - még egyszer mondom - Európa nyugati felén is még sok helyen üzemben vannak, biztonságosak. Itt azonban különösen nagy jelentősége van annak a fegyelmezett munkavégzésnek, amelyről a magyar vasutasok Európa-szerte híresek voltak, és amelyről ma, jelen pillanatban is híres a túlnyomó többségük.
Itt kétségkívül egy-két ember nagyon-nagyon súlyos mulasztása és rendkívül nagy felelőssége vetődik fel, amely végül is ehhez a rettenetes tragédiához vezetett.
(10.10)
Ezért halaszthatatlan a MÁV megújítása; halaszthatatlan annak a programnak a véghezvitele, amit a kormány elhatározott a közelmúltban, halaszthatatlan a szervezeti, technológiai és munkafegyelmi - és szeretném nagyon-nagyon aláhúzni ezt a harmadikat: szervezeti, technológiai és munkafegyelmi - megújítása nélkülözhetetlen. Erről ma reggel vezérigazgató úrral, elnök úrral külön tárgyaltam, hogy itt egy új korszaknak kell bekövetkeznie ilyen tekintetben a MÁV-nál. Azért neveztem ki a közelmúltban, szinte hetekkel ezelőtt a MÁV új vezetését, hogy ezt a műszaki, technológiai, szervezeti és munkafegyelmi megújítást végrehajtsák.
Amennyiben személyem garancia erre, én szeretném ezt végigvinni velük, és nagyon szeretném elérni, hogy ilyen katasztrófák ne fordulhassanak elő többé Magyarországon. Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me