DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselőtársaim! Amikor szólásra jelentkeztem, természetesen nem tudhattam még a szajoli tragédiáról. Ezért engedjék meg, hogy - Szekeres Imréhez hasonlóan - a Független Kisgazdapárt országgyűlési képviselőcsoportja nevében én is mélységes megdöbbenésemnek adjak hangot a miatt a tragédia miatt, ami Szajolban történt.
Bármilyen intézkedést is határozna el a kormány, az Országgyűlés a tragédia enyhítésére, azt a magunk részéről mi is támogatni fogjuk.
Mégsem állhat meg az élet, ezért engedjék meg, hogy a napirend előtti felszólalásom tárgyára térjek, nevezetesen arra az aggodalomra, amelyet a Független Kisgazdapárt képviselőcsoportja több ízben kifejtett azzal kapcsolatban, hogy ez az Országgyűlés elkezdte a korábbi, 1990. május 2-án hivatalba lépett Országgyűlés által hozott törvények, országgyűlési határozatok lebontását, és hónapokon keresztül itt lényegében csak a korábbi Országgyűlés által hozott törvények megmásítása, megváltoztatása folyt.
Ebben a körben eljutottunk egy olyan ponthoz, ahol a kisgazdapárt képviselőcsoportja kénytelen azt mondani, hogy "Állj! Ne tovább!" Ez a pont pedig az ügynöktörvény végrehajtásával kapcsolatos összpontosított támadás, aminek a célja egyértelműen az, hogy az ügynöktörvény végrehajtását ellehetetlenítsék, hogy a felállított vizsgálóbizottságot visszahívják, és helyére másikat, a jelenlegi parlament által kinevezettet küldjenek ki.
A Független Kisgazdapárt úgy véli, nem az ügynöktörvény alapján felállított bizottság tagjai ellen, hanem az ügynökök ellen kellene végre hajszát indítani. Számunkra elfogadhatatlan az, hogy közfeladatot ellátó, mellérendeltnek minősülő olyan testületet, amelyet az Országgyűlés választott, és csak az Országgyűlésnek felel, a legelképesztőbb módon támadnak, gyaláznak, becsmérelnek.
A Független Kisgazdapárt országgyűlési képviselőcsoportjának véleménye az: a bizottságnak folytatnia kell a munkáját. Természetesen mellé meg kell választani még további bizottságot is, hogy gyorsabban haladjon a munka - úgy, ahogy azt a törvény előírja.
Azért, hogy a Független Kisgazdapárt példát mutasson a képviselői testületnek és másoknak is, ezúton általam felajánlja azt, hogy a Független Kisgazdapárt országgyűlési képviselőcsoportja, akár soron kívül és a televízió nyilvánossága előtt aláveti magát ennek az átvilágítási processzusnak. Ne az átvilágító testületet támadják, hanem adjanak lehetőséget arra, hogy az ország nyilvánossága megismerje azt a munkát, amelyben az átvilágító testületnek - éppen az ügynöktörvény végrehajtása érdekében - előre kell haladnia.
Mi úgy gondoljuk, hogyha a legkezdetibb stádiumtól kezdve a televízió nyilvánossága előtt bonyolódhat le adott esetben az átvilágítási processzus - tehát kezdve attól, hogy megérkezik az értesítés, beidézik, az érintett elé tárják az anyagot, nyilatkozzon róla -, akkor ebben az ügyben konstruktívan előreléphetünk.
De hogy valakinek a többféleképpen értelmezhető nyilatkozata miatt, adott esetben most ne az ügynökök ellen folyjon az az átvilágítás, amelyet az ügynöktörvény értelmében el kell végezni, hanem az átvilágító bírák ellen folyjon egy olyan hajsza, amelyben minősíthetetlen hangon nyilatkozott például a belügyminiszter úr is - de neki a question's time-ban teszem majd fel az ezzel kapcsolatos kérdéseimet -, ez megengedhetetlen, és ez ellen tiltakozunk!
Ismétlem: az átvilágítást pedig a tévé nyilvánossága előtt az egész frakció vállalja. Köszönöm szépen a türelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me