KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban 1993. november 23-án rendelt el a Fővárosi Főügyészség nyomozást a Technomark akkori elnök-vezérigazgatója ellen csalás bűntettének alapos gyanúja miatt. Az eljárás során megállapítást nyert, hogy a Technomark Rt. és a Fővárosi Távfűtő Művek között 1991 júniusában jogügylet jött létre, amely alapján a Fővárosi Távfűtő Művek 300 millió forint értékben vásárolt a Technomark Rt.-től egy darab kétéves futamidejű, évi 30 százalékos kamatozású kötvényt. A kötvény tartalmazott egy különleges opciós kitételt, melynek értelmében egyoldalú nyilatkozat alapján lehetőség volt a kötvény részvénnyé konvertálására 300 százalékon. Az első kamatfizetési határnap előtt a részvénytársaság élt opciós jogával, és a kötvényt 100 millió forint értékű részvényre cserélte.
A kötvény kibocsátásához a Technomark Rt. által készített tájékoztató alkalmas volt arra, hogy a befektetőt tévedésbe ejtse, és így a Fővárosi Távfűtő Műveknél különösen nagy kárt okozott. Ezért a Technomark ellen büntetőeljárás folyik, bűncselekmény történt, csalás bűncselekményét követte el a Technomark és az azt jelző jegyző vezetője.
Ugyanakkor a bizonyítás két szempontból is nehézségbe ütközött. Egyrészt akik tanúként bevonhatók, azok más ügyekben vád alatt állnak, továbbá több szakértőt kellett bevonni a vizsgálatokba. Ezért a szakértői vélemények elkészítése hosszabb időt vesz igénybe, a nyomozás lezárása 1995. január-február hónapban várható.
Ugyanakkor a vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a két említett fővárosi közüzemi vállalat vezetője ellen alapos gyanú hiányában a hűtlen kezelés bűntettét megállapítani nem lehetett, ellenük az eljárást megszüntették. Egyébként a Technomark és a Fővárosi Távfűtő Művek gazdasági kapcsolatában bűncselekmény nem történt. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me