DR. KÁVÁSSY SÁNDOR

Full text search

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR
DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Feltételezem, hogy a kormány tagjai is ismerik és a Külügyminisztériumban is olvasták az Erdélyi Magyar Kezdeményezés magyar-román alapszerződés tárgyában közzétett állásfoglalását. Ebben olvassuk, hogy "a moldvai csángó-magyarok talán Európa legelnyomottabb nyelvi, etnikai közössége."
A továbbiakban a legnyilvánvalóbban nem minden cél és szándék nélkül hivatkozik az állásfoglalás az Egyezmény a népirtás bűntettének megelőzése és megbüntetése című dokumentumra, mely szerint az is elítélendő és bűnt követ el, aki súlyos lelki sérelmet okoz valamely nemzeti csoport tagjának azért, mert a csoporthoz tartozik.
A csángók helyzete - híreink szerint - a legkevésbé sem rózsás, hiszen Krisztus evangéliumát sem hallgathatják és vallásukat sem gyakorolhatják anyanyelvükön. Ezzel összefüggő kérdéseik így egyre szélesedő érdeklődés és beható figyelem tárgyai a hazai közvéleményben.
Kérdezem ezért, foglalkozik-e a kormány a csángók és általában az ilyen távoli magyar népcsoportok nemzeti, etnikai problémáival, van-e tervük, koncepciójuk ezek kezelésére, ha igen, miben áll az és hogyan gondolják annak megvalósítását? Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me