DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A magyar kormány külpolitikájának fontos prioritása a határokon túli magyarság iránti kötelezettségvállalás. Felfogásunk szerint a csángók a határon túli magyar kisebbség részét képezik, a magyar nemzethez tartoznak, ezért természetesen foglalkozunk ezekkel a problémákkal.
Amikor a magyar kormány arra törekszik, hogy a szomszédos országokkal, így például Romániával az alapszerződés keretein belül, de azon túl is rendezze és javítsa az ott élő magyar kisebbség helyzetét, akkor ebbe természetesen beleérti az ott élő csángókat is. A kormány eddig is sokat tett a csángókért, nemcsak politikai nyilatkozatok tekintetében, de támogatási politikájában is. Mint közismert, gazdasági támogatást nyújtott a Kemény Zsigmond Alapítványon, illetve az Illyés Alapítványon keresztül, így tehát nem lehet elmondani, hogy a csángók a magyar külpolitika vagy a magyar támogatási politika mostohagyermekei lennének.
Támogatásunk elsősorban az oktatási és kulturális intézmények fenntartására, illetve megteremtésére irányul, de emellett is közel száz csángó diák kapott már ösztöndíj-lehetőséget Magyarországon, immáron öt éve rendezik meg Jászberényben a csángó fesztivált, mely nemcsak arra nyújt lehetőséget, hogy ápolhassák hagyományaikat és kultúrájukat, hanem a gazdasági kapcsolatok megteremtésére is alkalmat és kapcsolatokat nyújt. A magyar kormány támogatásában megjelenik a Csángó újság, a magyar kormány párbeszédet folytat a Csángó Szövetség képviselőivel is, így tehát azt hiszem, ebben a tekintetben a magyar kormányt nem lehet elmarasztalni. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me