DR. KOVÁCS PÁL

Full text search

DR. KOVÁCS PÁL
DR. KOVÁCS PÁL népjóléti miniszter: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Egy hallatlanul rövid törvényjavaslat még rövidebb indoklását fogom elmondani.
A társadalombiztosítás költségvetését, ezen belül is az egészségbiztosítás költségvetését kívánjuk módosítani ezzel az előterjesztéssel.
A módosításra azért van szükség, hogy a társadalombiztosítás magára tudja vállalni a forintleértékelésekből származó gyógyszerár-növekedés egy részét ebben az esztendőben. Önök is jól tudják, hogy a magyar gyógyszerforgalmon belül igen jelentős helyet foglalnak el, több mint 40 százalékot jelentenek az importkészítmények. Nagyon gyorsan futott fel az importkészítmények hazai alkalmazása, és ez a gyógyítás szempontjából persze egy előnyt jelent. Hátrányt jelent azonban olyan szempontból, hogy minden forintleértékelés direkt módon érinti e gyógyszerkör árát, és terheket ró vagy a társadalombiztosításra, vagy a lakosságra - vagy mind a kettőre. Ez a törvényjavaslat azt célozza, hogy a társadalombiztosításnak, az egészségbiztosítási pénztárnak ebben az esztendőben egyszeri alkalommal legyen módja arra, hogy a gyógyszerforgalmazóktól egymilliárd forintnyi értékben terhet vegyen át, és ezt ne hárítsa át a lakosságra, hanem maga vigye el, saját költségvetéséből fedezze.
Arról van tehát szó, hogy az importkészítményeknek a forintleértékelésből következő árnövekedését a társadalombiztosítás fizetné ki, mind az egészségügyi intézmények, mind pedig a lakosság tekintetében. Ez a javaslat lényege. Azért kellett külön törvénymódosításként előterjeszteni, mert az idén nem készül a társadalombiztosításnak pótköltségvetése - egyébként a pótköltségvetési javaslat része lett volna.
Kérem tehát a tisztelt Házat, fogadja el ezt a javaslatot; és kérem azt is, ha módjukban áll, akkor módosítás nélkül fogadják el. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me