SELMECZI GABRIELLA

Full text search

SELMECZI GABRIELLA
SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Némi megdöbbenéssel vettem kézbe az újabb törvényjavaslatot - először nem értettem, hogy miért került beterjesztésre. Persze számítottunk rá, hogy a kormány áldásos pénzügyi tevékenysége folytán a gyógyszerárak is emelkedni fognak, hiszen az alapos forintleértékelés hatása itt is megmutatkozik. Persze lenne mit megreformálni ezen a területen, hiszen az államháztartás kiadásai között a gyógyszerár-támogatásnál csak a tb-apparátus működési kiadásai emelkedtek dinamikusabban.
Mindez azonban nem indokolná, hogy amikor a Házban a költségvetés és az adótörvények késedelmes benyújtása miatt már-már rendkívüli állapot kihirdetésére kerül sor, akkor ezzel a törvényjavaslattal foglalkozzunk. Na nem azért, mintha úgy gondolnánk, hogy a kormány késedelmét fizesse csak meg a lakosság, megemelt gyógyszerárak formájában, hanem azért, mert a gyógyszerek térítési díjának változatlanul hagyásához minden jogszerű feltétel adott e nélkül a javaslat nélkül is. A gyógyszerek térítési díját ugyanis a népjóléti miniszter rendeletben szabályozza.
A tb-alapok idei költségvetéséről szóló törvény pedig általános felhatalmazást ad az alapok kezelőinek, hogy a gyógyszerek ártámogatását akkor is ki kell fizetni, ha erre az előirányzott összeg nem nyújt fedezetet - megjegyezni kívánom, hogy nem nyújt.
Lássuk, mi történne, ha bekövetkezne az, amit a miniszterelnök úr - mellékelt levelének tanúsága szerint - el akar kerülni. Azaz mi is történne, ha a gyógyszergyártók megemelnék a készítmények árát?
Természetesen a tárcának új rendeletet kellene készítenie, amelyben az új térítési díjak szerepelnek, tételesen. Ha viszont a kormány valóban úgy gondolja, hogy az idei évben ne növekedjenek a lakosság terhei, akkor az egyes gyógyszerek támogatási kulcsát ebben a rendeletben úgy kellene megváltoztatnia, hogy a térítési díj változatlan maradjon.
Mi történt ehelyett? A kormány beterjeszt egy javaslatot, hogy ez évben osszunk szét a gyógyszergyártók és -forgalmazók között egymilliárd forintot árbevétel-kiegészítés címén. Homály fedi, hogy az egyes gyógyszergyártók milyen elvek szerint fognak ebből részesülni, ki határozza meg az elosztás elveit, és mi ennek az egymilliárd forintnak a fedezete.
A kormánynak ez a mostani eljárása felrúg minden gyakorlatot, így, ha nem lenne ilyen közel az év vége, nem is lenne indokunk a javaslat támogatására. Pusztán egyszeri alkalommal vagyunk hajlandók támogatni egy ilyen javaslatot, méltányolva, hogy a dilettantizmus mögött jó szándék húzódik meg. (Szórványos derültség.)
Köszönöm szépen a szót. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me