DR. LATORCAI JÁNOS

Full text search

DR. LATORCAI JÁNOS
DR. LATORCAI JÁNOS, a KDNP képviselőcsoport részéről: Köszönöm szépen. Igen tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetési törvény megfogalmazza, az adótörvények pedig együttesen realizálják azt a gazdaságpolitikát, amit a kormány 1995-ben folytatni kíván. Ennek a gazdaságpolitikának láthatóan két fő eleme van. Az egyik a kereslet szűkítése, amit a személyi jövedelemadó-törvény változtatása határoz meg, a másik pedig a befektetések, beruházások ösztönzése, ezt pedig elvileg a társaságiadótörvény-tervezet foglalja keretbe.
Az eddigi felszólalások során elhangzottakból is érezhető volt, hogy a személyi jövedelemadó-törvény a belső fogyasztást határozottan visszafogni törekszik. Célszerű tehát megvizsgálni, hogy a gazdaságpolitika szabályozásának másik fő eleme: a társaságiadó-törvényben rögzített kedvezmények valóban biztosítják-e a befektetések, beruházások ösztönzését.
A gazdaságpolitika érvényesítésének meghatározó eleme - a belpiaci fogyasztás változása mellett - az export alakulása. Kérdés: van-e lehetőség az export alapvető növelésére, illetve a jelenlegi magyar vállalatok, vállalkozások képesek-e meghatározó részben egy, az 1995-ben várhatóan határozottan szűkülő belpiaci fogyasztás mellett erőfeszítéseket tenni exportlehetőségeik fokozására. A gazdasággal foglalkozó szakértők körében magától értetődőnek látszik, hogy vállalkozásaink zöme jelenleg csak a belpiacra képes versenyképes termékeket előállítani. A belpiacot, a belső fogyasztást viszont - mint ahogy azt már jeleztem - a kormány olyan mértékben kívánja szűkíteni, ami ezen vállalatok, vállalkozások esetén már a túlélés kérdését is felveti. Úgy hiszem, nem azt, hogy a nem létező nyereség mekkora hányadát forgassák vissza technológia- és termékfejlesztésre.
Úgy ítéljük meg, hogy az exportfejlesztés terén igazán lehetőséget csak azok a vállalkozások kapnak, amelyek jelenleg is exportpiacokra termelnek, amelyeknek a termékei ezeken a piacokon jól értékesíthetők, ezáltal nyereségre tesznek szert, s ebből fejlesztéseket, a fejlesztésekből pedig piaci értékesítéseiket tudják továbbnövelni. De vajon tudják-e ők is növelni, hiszen a kormány megelőző más intézkedései, mint például az importvámok megemelése, nem eredményez, nem eredményez-het-e olyan külpiaci intézkedéseket, amelyek eredményeképpen ezen vállalkozások potenciális lehetőségei is csökkennek. Természetesen a gazdaság szempontjából minden kedvezmény, ami beruházást, befektetést, ezáltal foglalkoztatást biztosít, rendkívül fontos. A törvényjavaslat ilyen irányú alapgondolatát ezért támogatjuk, hiszen ugyanezt a Kereszténydemokrata Néppárt is megfogalmazta gazdaságpolitikájában.
Tisztelt Képviselőtársak! A törvényjavaslat több pontja azonban vitatható, így több elfogadhatatlan is számunkra. Láthatóan a költségvetés nehézségei miatt kénytelen visszavonulni a civil szféra, elsősorban a kultúra, az oktatás, az egészségügy, a környezetvédelem, a sport területéről. Ugyanakkor valóban nem teremti meg a civil társadalom nagyobb arányú szerepvállalását az ez irányú források fedezésében, mivel az alapítványoknak nyújtott támogatás az adóalap eddigi 50 százaléka helyett a jövőben - igaz, hogy az adott évre vonatkozóan - csak 20 százalékban válik leírhatóvá.
Sajnálatosnak tartjuk azt is, hogy az ifjúság érdekeinek támogatása nem jelenik meg a célok között. Hallottunk itt az előzőekben egy felszólalást, amelyből azt vélelmezhetjük, hogy ennek a korrekciója még a törvénytervezet tárgyalása során bekövetkezik. Természetesen azzal egyetértünk, hogy az alapítványoknak adott támogatás a legmesszebbmenőkig ellenőrizhető legyen és az alapítványok valóban közcélt szolgáljanak, ne pedig az adófizetés megkerülésének eszközévé váljanak.
A Kereszténydemokrata Néppárt frakciója kiemelve és elismerve a közcélú alapítványok rendkívül fontos szerepét, a törvényjavaslatban megfogalmazott szigorítások mellett szükségesnek tartja nagyobb leírási kedvezmény fenntartását. Erre vonatkozóan módosító javaslattal fogunk élni.
Tisztelt Képviselőtársak! Szólni kell a lízinggel kapcsolatos tervezett változtatásokról is. Úgy látjuk, a társasági törvénybeni és az áfatörvénybeni módosítások olyan, a lízing intézményét érintő módosítások, amelyek a gazdaság fejlesztési lehetőségeit jelentős mértékben szűkítik.
Utalni szeretnék itt arra, hogy a fejlett országok beruházásaiban a lízing-konstrukciókkal megvalósított mű-szaki fejlesztések mintegy 25-30 százalékot képviselnek. Magyarországon ez a hányad ma még csak 15 százalék körül mozog. Ugyanakkor ez a konstrukció a kis- és középvállalkozói réteg szinte kizárólagos lehetősége a termelőeszközök és gépjárművek beszerzésére.
Megítélésünk szerint az elmúlt években a lízinggel összefüggésben alkotott jogszabályok, a pénzintézeti, társasági adó-, áfa- és számviteli törvényben az európai normákhoz igazodóan lettek kialakítva.
Úgy véljük, '93-tól a lízing megbízhatóan működő, mind a vállalkozások, mind a költségvetés számára kiszámítható módja a fejlesztéseknek és ennek megfelelően az ezekkel összefüggő államháztartási bevételeknek is. A lízingre vonatkozó tervezett törvénymódosítások igazán nem jelentenek többletbevételt a költségvetés számára, mivel a változtatás következményeként a lízing mint lehetséges finanszírozás oly mértékben drágulhat, hogy gyakorlatilag megszűnésével is szembe kell néznünk, megszűnésére is számítani lehet.
Rendkívül fontos, hogy világosan lássuk: a lízing nem elsősorban a gyors jövedelemszerzés, hanem meg-felelő feltételek mellett a gazdaság fejlesztésének az eszköze.
(11.20)
Tisztelt Képviselőtársak! Mindezeket összefoglalva, úgy látjuk, a törvényjavaslatban megfogalmazott kedvezmények a vállalkozásoknak ugyancsak igen kis körét fogják érinteni, de ennek ellenére a törvénytervezetet mint fővonulatában beruházás- és befektetés-ösztönző törvénytervezetet támogatjuk. Módosító javaslatainkkal pedig azt jobbítani szándékozunk. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me