KISS GÁBOR

Full text search

KISS GÁBOR
KISS GÁBOR (MSZP): Elnöknő! Megkövetem a tisztelt Házat, hogy olyan kérdésben nyilvánítok véleményt, amihez nem igazán értek, de én nem is az adótörvény rejtelmeiről szeretnék elmélkedni, hanem kapcsolódni az előttem szóló észrevételéhez, és az ügyeskedés tárgyában megengedni magamnak néhány következtetést.
Én azt is ügyeskedésnek tartom, ha egy szövegnek olyan jelentést tulajdonítunk, ami nem értelemszerűen van benne; és annak idején, a megelőző ánti-világban ezt úgy nevezték, hogy elviszem az én gondolatomat a logikai végpontig, és ez rendszerint nem a bírált gondolat logikai végpontja volt, hanem a saját gondolatom logikai végpontja.
Tisztelettel megkérném képviselő urat, jöjjön el a választókörzetembe, és mondja el Vaján, illetőleg Nyír-madán a hozzám beadvánnyal forduló százötven károsultnak az ügyeskedésről, a törvényességről és az erkölcsről vallott nézeteit és ezeknek összefüggéseit. Mert amikor én azt a kérdést vizsgáltam, hogy miért nem fizet egy termelőszövetkezet száz volt tagjának részarány-tulajdonért járó illetményt, akkor az ügy végén egy másfélmilliárdos szélhámosságot találtam - amelyre vonatkozóan folyik ugyan rendőrségi eljárás, csak éppen nincs végeredménye, mert az adott törvényi feltételek mellett igen nehéz megtalálni a büntethetőség lehetőségét. Az ezt a csalárdságot elkövető személy azóta már régen Nyugat-Európában ül, kivitte magával ezt a másfélmilliárdos összeget, és még arra is lehetősége van, hogy a Magyarországon furcsa módon törvényesen szerzett ingatlanvagyonát áruba bocsátva, még ezért is megkapja a neki járó pénzösszegeket, miközben gazdaságoknak 30 milliókkal tartozik, és ezek nem tudják fizetni a saját maguk polgárait.
Tessék szíves eljönni Vásárosnaményba, és elmagyarázni a ládagyár dolgozóinak, hogyan lehetséges az, hogy a FEFAG tulajdonát képező ládagyárat valaki megvette, működtette, használta, utóbb a vállalatot csődbe vitte; az eljárás végén kiderült, hogy meg sem vette, vételárat sem fizetett, használati díjat sem fizetett; az eredeti tulajdonos visszavette a saját tulajdonát, de az időközben szélnek eresztett munkásokat nem vette vissza, mert azok a tulajdonhoz értelemszerűen nem tartoztak hozzá. Vagy tessék szíves lenni eljönni Tarpára és megmagyarázni a parasztoknak, hogyan lehetséges az, hogy nincs törvényi lehetőség észrevételezni, mondjuk, a földkiosztó bizottság üzelmeit, aminek következtében a községben békétlenség van, és a tavasz óta igazában földet ki nem adtak, azon védett erdő kivételével, amit valakinek kiosztottak - de mindez még jogszerű is.
Engem elszomorít az a gondolkodásmód, amely a jogszerűséget és az erkölcsöt teljesen, két különböző érték szerint felparcellázza és ketté osztja, mert én a számomra megoldhatatlan panaszkodásokból le szoktam vonni azt a következtetést, jóllehet az ügy törvényes, de mélységesen igazságtalan és erkölcstelen. Azt szeretném, ha lehetőség szerint a törvények az erkölccsel is némiképpen harmonizálnának, bár egészen pontosan tudom, hogy sem a gazdaság, sem a politika szférája nem felel meg kimondottan és kizárólag az erkölcs követelményeinek.
Én ezért nagyobb óvatosságra intenék abban a tekintetben, hogy ki az, aki szólamokat hirdet és valamiféle olcsó retorikába merészkedik akkor, amikor ebben az országban szélhámosságosdit beszél - mert ilyen létezik. A retorikának, az olcsó retorikának van egy másik formája is: az a formája, amikor ezt a nyilvánvaló tényt megpróbáljuk eltagadni, csak azért, mert valamilyen meggondolásból úgy látszik, hogy ez számunkra kedvező.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me