SÁNDORFFY OTTÓ

Full text search

SÁNDORFFY OTTÓ
SÁNDORFFY OTTÓ, az FKGP képviselőcsoport részéről: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az adózás törvényei, közöttük a társasági adóról szóló törvény gyakorlatilag évente változik. A kormányzat mindig a költségvetéssel kapcsolatban terjeszti elő, kétséget sem hagyva arról, hogy az adózás rendje, szabályai és mértéke a költségvetés mindenkori állapotának, ezen belül a költségvetési hiánynak alávetett törvény, melynek feladatául a hiány pótlását vagy csökkentését szánják.
Az adótörvények, különösen a társasági adóról szóló törvény azonban a gazdaság szabályozásának alapvető eszköze. Ezért minden módosítása a gazdasági struktúra módosulását és minden cég üzleti, termelési stratégiájának módosulását eredményezi. Különösen azok a társaságok, melyek külföldi partnert is magukban foglalnak, megkövetelik annak előzetes ismeretét, hogy a következő évben, illetve években mire számíthatnak. Ezek a cégek közép- és hosszú távú tervezést folytatnak, s ehhez kapcsolják beruházási és piacpolitikájukat.
Szerencsére a magyar cégek is egyre inkább ebbe az irányba mozdulnak el. Vannak iparágak, különösen a nagy beruházás-igényességű ágazatok, amelyek terveiket a világon mindenütt 10-20 évre határozzák meg, mert csak így lehet reményük a gazdaságos működésre. Ezek az ágazatok az állandóan változó adótörvények miatt gazdasági veszteségeket szenvednek. Az adótörvények állandó változása miatt fellépő bizonytalanság súlyosan hat a vállalatok hitelképességére, mert a bizonytalan stratégia a hitelezőket értelemszerűen óvatosságra inti.
Az adótörvény stabilitása egyben a gazdaság stabilizálásának alapja is. Ez utóbbi pedig kormányprogram, ezért szeretném látni e célnak az adótörvények esetében való realizálását. Az adótörvény módosításának hatására a cégek felépítésének és tevékenységi körének módosulása következik be. Megváltoznak beszerzési, termelési, értékesítési szokásaik. Ahhoz, hogy a gazdaság fejlődésében valami állandóságot tudjunk biztosítani, kevesebb törvénymódosítást kellene végezni, tartósabb, kiszámíthatóbb, s ezért tervezésre alkalmasabb törvényekre lenne szükségünk.
A másik igen fontos tényező a törvény értelmezhetőségének, átláthatóságának és egyszerűségének kérdése. Ebben a tekintetben szívesen láttunk volna generális módosítást a Pénzügyminisztérium részéről. Sajnos ez nem történt meg. A jelen előterjesztésben például a 3. § (14) bekezdésének módosítására azt javasolja, hogy a reprezentációs költség címén felmerült költségek - például étkezés, szállás, utazás stb. - csak a forgalmi és a személyi jövedelemadó nélkül legyenek elszámolhatók.
A törvénymódosítás semmit nem fog hozni a költségvetésnek, hiszen ezek szabadáras kategóriába tartozó és számlázható áruk, viszont komoly munkát fog okozni a könyvelőknek és az ellenőröknek. A törvény, melyet ma Magyarországon igen sok, jogilag nem feltétlenül képzett vállalkozónak kell forgatnia, még a szakjogászok számára is értelmezési vitatéma.
(11.10)
Az alaptételek pontos és egyszerű megfogalmazása mellett erősen eltúlzott számú kivételt vagy alesetet definiál. A II. fejezet 4. § (2) bekezdésének alpontjai például az abc betűit a z-ig töltik ki, melyek alkalmazásánál csak zavart, félreértéseket, vitát okoznak.
A pénzügyi kormányzattól azt várjuk, hogy egy teljesen új, áttekinthető és a gyakorlatban egyszerűen használható, több évre stabil adókódexet alakítson ki.
Ezt a törvényt célszerű lenne a jövő év májusáig elkészíteni és bevezetni. A törvénynek ez az új formája tartalmában pontosan megfelelne a jelenlegi törvénynek, nem tartalmi, hanem alkalmazási, technikai módosításokat, egyszerűsítéseket célszerű tartalmaznia. Az így kialakult új adókódex bevezető lépése lehetne a tavasztól tavaszig tartó gazdasági év bevezetésének. Az ilyen típusú gazdasági év alkalmazása a világon mindenütt szokásos, és célja, hogy mind a vállalatoknak, mind a költségvetésnek valós tényanyagok álljanak rendelkezésére. Gazdasági és pénzügyi tervezésre enélkül nem lehet gondolni. Nálunk például májusban futnak be a társaságiadó-bevallások és -befizetések, így ezek tényszámai is csak ezután állnak rendelkezésre. Nem kellene a kormánynak becsült költségvetéssel játszani. Javasoljuk és indítványozzuk a tisztelt Háznak ezen indítványunk megtárgyalását.
A társasági adóról szóló törvény jelenleg benyújtott tételes módosításával egyetértünk, azok tartalmával kapcsolatban nincs ellenvetésünk. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me