TARDOS MÁRTON

Full text search

TARDOS MÁRTON
TARDOS MÁRTON (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az a megtiszteltetés ért, hogy kétszer is említették, hogy mit állítottam felszólalásomban. Úgyhogy lehet, meg fogom haladni a kétperces időtartamot, mert kétszer kérhetek most szót. Egy lényeges és egy lényegtelen kérdésről akarok beszélni.
A lényeges kérdés az, hogy ki az a vállalkozó, akit támogatni kell, és hogy helyeslem-e, hogy ezt a vállalkozót az állam az adótörvények útján is támogatja. Igen, van ilyen vállalkozó, nem is kevés, s minden támogatást megérdemel. Nem kell félni attól, hogy ez a vállalkozó sokat keres.
Mi jellemző erre a vállalkozóra? Hogy vállalkozását fejleszteni akarja. Ezzel biztonságot akar teremteni magának, a családjának, a jövedelem termelésének, ha tetszik, az életszínvonala növekedésének. Ezen tevékenységének segítségével tízeket, százakat, ezreket juttat munkahelyhez és egyre jobb munkahelyhez. Ez a tevékenység a társadalom egészének támogatását érdemli, és nem kell félni attól, hogy jövedelmének egy részét magának, családjának a jólétére fordítja.
Ugyanakkor tudni kell, hogy ez az ugrásszerű növekedés, amely a regisztrált vállalkozók számában bekövetkezett, nemcsak ilyen vállalkozók, hanem ügyeskedő emberek akciójának következményeként is létrejön. A jogi személyiségű vállalkozások két-háromezres nagyságrendről nyolcvanezres nagyságrendre nőttek. A magánszemélyek, akik vállalkozóként működnek, sok-százezres nagyságrendben vannak nyilvántartva.
Nagyon pontosan tudjuk, hogy az így létrejött cégek nem jelentéktelen része adózási ügyeskedésből nyeri jogosultságát arra, hogy fellépjen. Véleményem szerint nyugodtan megmondhatjuk: a vállalkozók nagy részének tiszteletét kaphatjuk meg, ha megmondjuk, hogy ezekkel az úgynevezett "vállalkozókkal" szemben fel kell lépni.
Bátran ki kell mondani: az adótörvények változtatása nem arra való, hogy mindenkit támogassunk. Az adótörvényekkel a nemzetgazdaság fejlődésének ügyét kell támogatni, nem pedig azokat, akik ügyeskedésből kiskapukat keresnek maguknak.
Nem tartom bűnnek, ha valaki - a jogi szabályozás lehetőségeivel élve - egyéni haszonra törekszik. De az államnak, a parlamentnek, az országgyűlési képviselőnek az a feladata, hogy az egyiket támogassa, a másikat korlátozza, ezt világosan fogalmazza meg. S ezt minél jobban teszi, annál eredményesebb lesz a szabályozás.
Ez a kérdés kétszer is felmerült. Demeter úr felszólalásában is fölmerült, hogy milyen lehetetlen dolgokat mondok. De Demeter úr felszólalásának egy másik kérdését is vitatni szeretném. Nevezetesen azt, hogy a bizottság megbízásából jogosan mondtam-e azt, hogy igen, az adótörvényeket a bizottság nagy többsége tárgyalásra alkalmasnak minősítette és támogatta.
Volt egy vita, amelyben elhangzott az a jelentős érv, hogy nem minden adótörvény felel meg annak a követelmények, hogy hosszú ideig a magyar adózás alapját szolgálja. Ezt sajnálatosan megállapítottam. Úgy gondolom, hogy ezzel a Ház munkáját segítettem elő, és nincs okom szégyenkezni amiatt, hogy valamiben megmásítottam a parlamenti bizottság véleményét.
Köszönöm a figyelmüket! (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me