DR. KÁVÁSSY SÁNDOR

Full text search

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR
DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter úr! Furcsa hírek terjengenek a szakorvos-képzés házatája felöl. Azt beszélik, hogy a jelöltek gyakorlati felkészítése a legkevésbé sem kielégítő, még az olyan szakokon sem, ahol kivételes jelentősége van a gyakorlati ismereteknek - sebészet, szülészet, szemészet stb.
Állítólag nem kellően tisztázottak a normák, az asszisztálást és a műtéteket együvé számolják és ha vannak is bizonyos előírások, hogy például sebész csak az lehet, aki legalább 15 műtétet végzett, igen gyakori, hogy a jelöltek ennek sem felelnek meg. A hírek szerint állítólag úgy hidalják át a hiányt, hogy valótlan adatokat jelentenek, "lakkozott" igazolásokkal mennek a szakvizsga-bizottságok elé.
Mindezeknek állítólag az a magyarázata, hogy a műtéteket csaknem kizárólag a főnökök végzik, mivel ezek után adnak vastagabb borítékot a betegek, azaz busásabb az úgynevezett paraszolvencia. Ugyanez az oka annak, hogy a fiatal szakorvosok azután sem igen kapnak műtéteket, miután megszerezték a szakorvosi oklevelet. Csak sóvárognak utána, hogy egyszer majd elsajátíthatják a szakma eredményes műveléséhez szükséges gyakorlati ismereteket.
Nem vagyok illetékes megítélni, mi igaz az elmondottakból. Így is nyilvánvaló azonban, hogy a vázoltak társadalmi veszélyessége óriási és a kérdéssel akkor is foglalkozni kellene, ha csupán túlzásokról, egyedi esetekről vagy rémhírekről volna szó. Kérdezem tehát miniszter urat, figyelnek-e a szakorvos-képzés gyakorlati vonatkozásaira, továbbá arra, hogy a fiatal szakemberek számára biztosítottak-e a lehetőségek, hogy elsajátítsák a szakma műveléséhez szükséges gyakorlati készségeket? (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me