DR. KOVÁCS PÁL

Full text search

DR. KOVÁCS PÁL
DR. KOVÁCS PÁL népjóléti miniszter: Köszönöm a szót elnök úr.
Képviselő Úr, higgye el, nem udvariasságból mondom, hogy köszönöm szépen a kérdését. Valóban úgy érzem, hogy nagyon fontos dolgot kérdezett meg, hiszen a szakorvos-képzés körül tényleg elég sok anomália van. S valóban nem lehet azt eltűrni, hogy a végzett sebész szakorvos esetleg összekeverje a műtétet és a boncolást.
Azt kell mondanom önnek, hogy a magyar egészségügyi rendszernek az a súlyos baja, amit hálapénznek hívunk, valóban kihat a szakorvos-képzésre is. Örülök, hogy ön felsorolta azokat a jelenségeket, amelyeket egyébként mi is ismerünk. Meg is bíztuk ennek az ügynek a vizsgálatával az Országos Szakképesítő Bizottságot.
15.20)
Nagyon sok gondot jelent a szakorvosképzés, a szakmai tartalmát tekintve, a vizsgához szükséges szakmai tanfolyamok elvégzését tekintve is, de finanszírozását tekintve is. Ezt a részét az egészségügynek egy régi, 1978-as miniszteri rendelet szabályozza, amelyet sokszor módosítottak, és egy lényegi módosításra most is rászorul. A képzések, egyes szakmák szakmai tartalmának a meghatározása folyik jelenleg, a szakmai kollégiumok és egyesületek útján. Ebbe a munkába az orvoskamara is bekapcsolódik.
Ezek után - pontosabban: ezzel együtt - folyik egy olyan felmérés is, hogy az eddig szakképzésre alkalmasnak nyilvánított kórházak, kórházi osztályok valóban alkalmasak-e erre, és ha ezen a munkán túlvagyunk, akkor egy új szabályozását adjuk ki az egész szakorvosképzésnek.
Különösen sürgetőnek tartom e tekintetben a háziorvosok továbbképzését és szakképzési lehetőségeinek a felülvizsgálatát, és ezt a munkát már el is kezdtük jó néhány szakmában, köztük a háziorvoslásban is. Még egyszer köszönöm, hogy feltette ezt a kérdést. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me