DR. KÓNYA IMRE

Full text search

DR. KÓNYA IMRE
DR. KÓNYA IMRE (MDF): Tisztelt Országgyűlés! Én is Tokár képviselő úr hozzászólására szeretnék csak röviden reagálni, abban a vonatkozásban, amikor Tokár képviselő úr Tóth Tihamér hozzászólását értelmezte - és úgy gondolom, hogy tévesen.
Tóth Tihamér ugyanis arról beszélt, hogy az elmúlt törvényhozási ciklusban egyrészt a szövetkezetekkel kapcsolatos törvény kialakítása során egy új jogintézményt kellett tulajdonképpen európai módon szabályoznunk. Ebben valóban egy hosszadalmas munka - amelyben mind a hat párt részt vett - folyt itt le a parlament előtt. Utána - emlékezünk jól - a gazdasági bizottságban a kormány javaslatát szinte átírták, hosszú vitát követően született meg végül is az a törvény, - úgy gondolom, a körülményekhez képest jól megfelelt a követelmények-nek -, amely egy ilyen jogintézményt valóban európai módon kívánt szabályozni.
A helyzet azonban - a kiindulópont - egyáltalán nem volt európai. Hát, mindannyian tudjuk, hogy az a szövetkezeti struktúra, ami itt létrejött, egyáltalán nem spontán módon, hanem fölülről és erőltetetten, az nem volt alkalmas arra, hogy egyik pillanatról a másikra átállítható legyen egy olyan szisztémába, amely az európai elvek szerint épül fel és amely a parlament által megalkotott szövetkezeti törvény szerint így kívánta alakítani a jövőre nézve a viszonyokat. Ezért volt szükség egy átmeneti törvényre, a zsiliprendszernek az elvei szerint. És erre vonatkozóan mondta Tóth Tihamér, hogy rosszul mértük föl a helyzetet annyiban, amikor úgy gondoltuk, hogy egy év elegendő az átmeneti helyzetre. Valóban úgy néz ki, visszamenőleg, hogy erre több idő kellett volna.
Ez nem azt jelenti, hogy valamiféle voluntarista elmélet alapján vagy voluntarista szándéktól vezérelve folyt itt a törvényalkotás, hanem azt jelenti, hogy olyan feladatra vállalkozott kényszerűen az elmúlt ciklusban a parlament, amely általában nem a törvényalkotás feladata. Tehát egy abnormális rendszert kellett átalakítani, és erre egy bizonyos idő kell; erre vonatkozott az átmeneti törvény, az átmeneti szabályozás. És nem mindig lehet pontosan látni, hogy mennyi ennek az időigénye. Erre utalt Tóth Tihamér, és ezt értette félre képviselőtársam. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me