DR. OROSZ SÁNDOR

Full text search

DR. OROSZ SÁNDOR
DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Elnök úr, köszönöm. Tisztelt Képviselőtársaim! A vita egy korábbi szakaszában azon egyetlen alkalommal, amikor én is kétpercesre kértem szót, arra hívtam fel a figyelmet, hogy tanúsítsunk önmérsékletet a hozzászólásokat illetően. De így a vita vége, illetve kellős közepe tájékán, azt hiszem, ettől én is eltekinthetek.
(13.20)
Különösen akkor, amikor reagálni valóm is van.
Én azt hiszem, hogy Tóth Tihamér úrnak igaza van. Nem a kívülálló üzletrész-tulajdonosok akadályozzák a szövetkezetek működését. Ugyanakkor nincs is igaza, mert kívülállók akadályozzák. Éppen ebben a sorban most már sokadszor úgy tűnik, hogy felzárkózik az a kör, amit a magyar Országgyűlés képviselőinek nevezünk. Ugyanis mindaz a vita, ami itt elhangzik, időnkénti álvita is, gyakorlatilag azt közvetíti éppen a televízión keresztül, hogy meneküljetek ebből.
Egy olyan országban, ahol kistulajdonosok, kisemberek tömegeit keletkeztette az elmúlt négy év, a kistulajdonosok, egyedileg megélni nem tudó vállalkozók számára a szövetkezet hiánya annyit jelent, hogy megvonják tőlük a napi falatot. Erről van szó, amikor a szövetkezeti törvényről beszélünk. Nem feltétlenül csak a tulajdonosi jogokról, kedves Farkas Gabriella, mert a tulajdont rendezni mindannyiunk szándéka volt 1985-től kezdődően - minden értelmesen gondolkodó embernek ez volt. De azzal nem sokra megyünk, ha odavetjük a tulajdont. A tulajdont működésképtelenül vetjük oda, és utána hagyjuk is ellehetetlenülni a tulajdonosokat.
Azt hiszem, hogy reális alternatívát kell állítani, és akkor valóban fogják tudni a szövetkezetek tagjai, hogyan döntsenek. Éppen abban a helyzetben vagyunk, hogy a reális alternatíva felé tegyünk egy lépést. Valóban egyetértek azokkal, akik kifogásolják, hogy nem kellő nagyságú ez a lépés, de ezt az egy lépést úgy gondolom, meg kéne tenni.
Csak a jegyzőkönyv kedvéért: Gyimóthy úr többször hangoztatta, hogy a földrendező és földkiadó bizottságokról szóló törvénymódosításban gyakorlatilag hatpárti konszenzus van. Emlékeztetőül - és ezt a bizottsági ajánlásban is rögzítettük -: bizonyos kiegészítésekkel van egyetértés. A tekintetben van egyetértés, hogy bizonyos kiegészítésekkel ezt a törvényt meg kell hozni. Azonban...

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me